Schaarbeek-Vorming: logistiek zonder tgv

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
08/06/2011
De vroegmarkt Mabru wil de komende vijftien jaar investeren op haar huidige site. Nochtans lonkt de mogelijkheid om te verhuizen naar Schaarbeek-Vorming. "Dat is een langetermijnproject, en wij willen nú investeren in zekerheid." Een tgv voor vrachtvervoer zou een lokker kunnen zijn, maar dat idee lijkt afgevoerd.

M abru aan de Werkhuizenkaai is een ochtendmarkt van kwekers en groothandelaars. De 'vroegmarkt' doet in fruit, groenten, vis en bloemen. Ze ligt vlak naast het Europees Centrum voor Fruit en Groenten (ECFG), maar is niet hetzelfde. Toch zitten ze in hetzelfde segment, al doet het ECFG aan import en export.

Alhoewel het ECFG onlangs heel duidelijk gesteld heeft dat het de toekomst ziet op het nog te ontwikkelen Schaarbeek-Vorming, en Mabru het ECFG wil volgen, heeft de vroegmarkt een studie besteld die moet onderzoeken of nieuwe investeringen op de huidige site rendabel zijn. Ze liet die studie uitvoeren door Rungis, de Parijse vroegmarkt.

Volgens Rungis kunnen er op de huidige locatie enkele belangrijke wijzigingen worden doorgevoerd, zoals een interne herschikking van de opslagloodsen, een duidelijk circulatieplan voor het verkeer, de mogelijkheid van een extra opslagruimte en nieuwe los- en laadkades. Ook wordt er gebouwd aan een extra loods. Marcel Verbelen, directeur van Mabru: "De inrichting van onze gebouwen is nogal rommelig. De voorstellen van Rungis lijken ons heel plausibel en vereisen een niet al te grote investering. We zullen nu becijferen of de voorstellen kunnen worden uitgevoerd."

Het is wel enigszins merkwaardig dat Mabru boudweg verklaart dat Schaarbeek-Vorming nog zo veraf is dat investeringen op de oude locatie niet kunnen worden uitgesteld. "Wij rekenen met een termijn van vijftien jaar," zegt Verbelen. "Als je over Schaarbeek-Vorming spreekt, dan heb je het over een termijn van twintig, ja, zelfs dertig jaar. Wij willen zekerheid, en dus willen we nu investeren in onze huidige locatie. Later zien we wel." Mabru geeft zelf aan dat de investeringen niet al te omvattend zijn, en dat er binnen vijftien jaar gerust in een nieuwe locatie in Schaarbeek-Vorming kan worden geïnvesteerd.

Richtschema en tgv
Thierry Nuttin, de directeur van het ECFG, houdt er een prangender timing op na. In een interview met deze krant in februari gaf hij te kennen dat hij er voorstander van was om zo snel mogelijk naar Schaarbeek-Vorming te verhuizen. Naar aanleiding van de investeringen van Mabru herhaalde Nuttin dat. Op Schaarbeek-Vorming zou volgens ingewijden een groot logistiek overslagcentrum komen.

De grondreserve Schaarbeek-Vorming is een gebied van meer dan zestig hectare op het grondgebied van de Stad Brussel. Over de grote lijnen is er al een beslissing: er komen woningen en handel in het zuiden van de site, en er zou ruimte worden vrijgehouden voor economische activiteit - het logistieke centrum zeg maar - in het noorden. Dit gebeurt in samenspraak met de Haven van Brussel. Het voetbalstadion lijkt voorlopig afgeschreven. Vooropgesteld dat er allemaal plaats voor is, want zestig hectare is niet gigantisch veel. De perimeter van het richtschema overschrijdt het oorspronkelijke vormingsstation voor treinen van Schaarbeek. Eigenlijk bevinden de twee handelscentra zich al binnen de perimeter van Schaarbeek-Vorming, volgens het richtschema.

Het richtschema is een plan dat grond indeelt volgens functie. In dat richtschema staat ook dat een hogesnelheidstrein voor vrachtvervoer langs het logistieke centrum laten rijden niet rendabel is, omdat het te ver van de luchthaven is. En laat een tgv nu net een drijfveer zijn voor het ECFG om zich op Schaarbeek-Vorming te vestigen, en voor Mabru in mindere mate.
Het richtschema is tussen haakjes klaar, maar er is nog geen politieke consensus over. Het kabinet van Brussels minister-president Charles Picqué (PS) wil die consensus voor het einde van 2011 bereiken. In elk geval moeten Mabru en het ECFG binnen de twintig jaar plaats ruimen. Op hun huidige locaties zijn binnen het richtschema woningen gepland.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Economie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni