Schaarbeek: vrachtwagens betalen volle pot voor parkeren op openbare weg

© brusselnieuws.be
29/07/2013
Schepen van Mobiliteit Denis Grimberghs (CDH) wil een taks invoeren van 3.000 euro per jaar voor vrachtwagens en autobussen die op de openbare weg parkeren. Vooral de buurtbewoners in de Brabantstraat, de Louis Bertrandlaan en de Lambermontlaan klagen over het gebrek aan parkeerplaatsen. Tegen 2018 moeten er ook twee ondergrondse parkeergarages komen.

Denis Grimberghs doet de plannen uit de doeken in Le Soir. Zijn adjunct-kabinetschef Astrid De Groeve bevestigt die aan brusselnieuws.be. "De parkeerdruk in Schaarbeek is toegenomen, mede door de bevolkingsaangroei. De problemen zijn het grootst in de buurt van de Lambermontlaan - een drukke invalsweg - de Brabantstraat en de Louis Bertrandlaan. Daar parkeren vele bussen en vrachtwagens, en klagen de buurtbewoners over trillingen, geluidsoverlast en een gebrek aan parkeerplaats."

Daarom wil de schepen een taks invoeren van 3.000 euro per jaar per vrachtwagen of autobus die zich op de openbare weg parkeert. Wie niet betaalt, moet een boete betalen van 100 euro per nacht.

Het voorstel moet nog door het schepencollege en de gemeenteraad goedgekeurd worden, maar volgens Degroeve is er een politiek draagvlak voor.

Tegen 2018 wil de gemeente dan weer twee ondergrondse parkings bouwen. Ze denkt aan drie mogelijke sites: die van het Colignonplein (onder het gemeentehuis), het Daillyplein en de Rigasquare. Het geld moet daarvoor gevonden worden via een publiek-private samenwerking en/of via het Gewestelijk Parkeeragentschap. Mogelijk speelt ook Beliris, het samenwerkingsverband met de federale overheid, een rol.

Met de parkeeropbrengsten wil de gemeente een bedrag van 500 miljoen euro opzijzetten om de bouw van de parkings te financieren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni