Schaarbeek weigert interpellatie over toestand sociale woningen na brand

Sara De Sloover
© BRUZZ
29/11/2017

Het Schaarbeekse college heeft op de valreep een interpellatie geschrapt over de toestand van de sociale woningen waarin in januari een vrouw omkwam bij een zware woningbrand. Met als argument: 'Sociale huisvestingsmaatschappij Schaarbeekse Haard is een autonome instelling.' In werkelijkheid is de gemeente voor meer dan 83 procent aandeelhouder van de Haard, en benoemt ze op één na alle bestuursleden.

Op 17 januari kwam een hoogzwangere vrouw om toen ze uit een brandend appartement sprong in de Schaarbeekse Fernand Séverinstraat. Twee van haar andere kinderen raakten zwaar gewond.

BRUZZ kon ter plekke vaststellen dat de sociale woningen in de buurt, die dateren uit 1923, totaal niet voldoen aan de normen rond brandveiligheid en wooncomfort. Waterleidingen en elektriciteit liggen er vlak naast elkaar, buiten de muur. Vele flats kampen met schimmels en zijn overbevolkt. Er is vaak geen centrale verwarming in de appartementen, waardoor huurders zich behelpen met gas- of elektrische kachels, en er zijn dikwijls al evenmin rookdetectoren.

Na de dodelijke brand trokken vrouwen uit de wijk van de Séverin- en Lindestraat naar de hoofdzetel van de Schaarbeekse Haard. Ze werden er ontvangen, maar aan de situatie op het terrein veranderde volgens de vrouwen niets. "Begin november zagen we minister van Huisvesting Céline Fremault (CDH), en op 14 november haar kabinetschef", zegt buurtbewoonster Naïma El Jebari.

'Mail nooit ontvangen'
Maar de grote aandeelhouder van sociale huisvestingsmaatschappij Schaarbeekse Haard is de gemeente. Dus diende Naïma's buurvrouw Mariame Ben Taouet een interpellatie in bij de Schaarbeekse gemeenteraad. Ze zou woensdagavond de leefomstandigheden aanklagen tijdens haar spreektijd.

"Gisteren kreeg ik een telefoontje van de secretaresse van schepen van Huisvesting Denis Grimberghs", vertelt Ben Taouet. "Ze wilde zeker zijn dat ik de afwijzing wel gekregen had. Maar ik heb die mail nooit ontvangen. Dus heeft ze hem mij gisterennamiddag om 16 uur nog eens doorgestuurd."

"Zoals u heeft gehoord, heeft het College geweigerd uw interpellatie in te schrijven", luidt de mail van Grimberghs (CDH), die BRUZZ kon inkijken. "Schaarbeekse Haard is immers een autonome instelling (société, red.)."

Opvallend: de voorzitter van de Schaarbeekse Haard, Seydi Sag, is een CDH-gemeenteraadslid. Hij was woensdag ook aanwezig op de gemeenteraad.

Gesprek in plaats van interpellatie
In werkelijkheid is de gemeente voor bijna 84 procent aandeelhouder, en zelfs nog wat meer als ook het aandeel van 3 procent van het Schaarbeekse OCMW in rekening wordt gebracht.

Schepen Grimberghs stelt in zijn mail aan de vrouwen vervolgens voor om nog een keer op zijn kabinet te ontvangen voor een gesprek. De buurtbewoners wachten dat onderhoud nu af.

Het Brusselse parket heeft begin februari een gerechtelijk onderzoek ingesteld naar sociale huisvestingsmaatschappij Schaarbeekse Haard. Die wordt verdacht van ‘onvrijwillige doodslag door een gebrek aan voorzorg’. De resultaten van dat onderzoek zijn nog niet bekendgemaakt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni