Schaarbeek wil estaminet van Pogge beschermen

Zijn de dagen van het folklorecafé Aux Trois Rois geteld? De eigenaars hebben een koper gevonden die het wellicht wil afbreken. De gemeente Schaarbeek vraagt het gewest om het gebouw te beschermen.

Het café is een van de oudste gebouwen van de gemeente Schaarbeek. Gelegen aan de Haachtsesteenweg fungeerde het ooit als postrelais. Het dateert van 1722, en het staat naar verluidt op nog oudere kaarten.

Met Jules Van Geele, alias Julo, werd het een café, een plek waar de volksfiguur Pogge in herinnering werd gehouden. Julo overleed rond de jaarwisseling. De gemeente Schaarbeek heeft vrij snel een deel van de inboedel kunnen verwerven, en wou ook het gebouw kopen in het kader van het Wijkcontract Pogge. Maar de eigenaars laten het niet zo ver komen. Ze hebben zopas een andere koper gevonden, die meer biedt dan wat de gemeente van plan was te bieden.

De vzw Sputnik, die met het Alles Es Just-festival de volksfiguur Pogge terug tot leven heeft gebracht, vreest dat het café hiermee zal verdwijnen. Het cafeetje is in geen al te beste staat, en een afbraak lijkt in de sterren geschreven. De gemeente heeft dinsdag beslist om de beschermingsprocedure aan te vragen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?