Schaarbeekse scholieren op herdenkingstrein naar Auschwitz

© FM Brussel
05/05/2015

Leerlingen van het Atheneum Emmanuel Hiel in Schaarbeek zijn dinsdag vanuit het Zuidstation vertrokken voor een vijfdaagse reis naar Polen. Een van de bestemmingen is het vernietigingskamp van Auschwitz.

Aanleiding van de zogenaamde Trein der 1.000 is de zeventigste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Vrijdag nemen de jongeren deel aan een internationale ceremonie ter herdenking van de Bevrijding.

De leerlingen werden uitgewuifd door Koning Filip, de ministers Steven Vandeput (N-VA) en Jacqueline Galant (MR), spoorbaas Jo Cornu en de Belgische kampoverlever Paul Sobol. Een andere overlever, de Griek Alfredo Israël, legt de volledige reis mee af.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in totaal meer dan 25.000 mannen, vrouwen en kinderen vanuit Mechelen per trein weggevoerd naar Auschwitz. Per transport ging het om ongeveer duizend mensen. De Trein der 1.000 is een initiatief van het Instituut voor Veteranen - Nationaal Instituut voor oorlogsinvaliden, oud-strijders en oorlogsslachtoffers, de Stichting Auschwitz - Auschwitz in Gedachtenis en de Internationale Federatie van de Weerstand.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni