Schaarbeekse synagoge staat te koop

© Wikimedia

De synagoge in de Paviljoenstraat in Schaarbeek staat te koop. Verplaatsingen van de geloofsgemeenschap in Brussel maken dat de synagoge weinig nut meer heeft.

De synagoge was bestemd voor Sefardische Joden, van wie de voorouders in Spanje en Portugal woonden, en werd ingehuldigd in 1970. De Sefardische gemeenschap zelf is sindsdien echter uit Schaarbeek en omstreken weggetrokken. “Ze hebben zich voornamelijk naar Elsene en Ukkel verplaatst”, zegt Daniel Natan, een verantwoordelijk voor de gemeenschap, in La Capitale.  Er is ook een Sefardische synagoge op de Churchilllaan in Ukkel.

Natan haalt ook de grote moslimgemeenschap in Schaarbeek aan als reden. “De leden van onze gemeenschap zeggen dat ze zich niet meer veilig voelen”, klinkt het. “Een foute perceptie, want er zijn in Schaarbeek bij mijn weten nauwelijks antisemitische incidenten geweest.”

Als derde reden voor de verkoop waren er de hoge onderhoudskosten van het gebouw.

Voor het gebedshuis wordt 1,5 miljoen euro gevraagd. In ruil daarvoor krijgt de koper wel de synagoge zelf, een huis waar nu de burelen zijn en een terrein van meer dan 1.400 vierkante meter.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?