Schaarbeekse vuilniszakken blijven staan

© gdc

Sinds de hervorming van de afvalophaling, die op 1 januari in voegen trad, blijven heel wat vuilniszakken in de gemeente staan. De Schaarbeekse schepen voor netheid, Sadik Köksal (LB), haalt uit naar Net Brussel. “De inwoners respecteren de dagen dat het vuilnis wordt opgehaald, maar het is Net Brussel die hun eigen planning niet respecteert.”

Sinds twee januari is een hervorming van de afvalophaling doorgevoerd in het hele Brusselse gewest. Zo worden de blauwe en gele zakken dubbel zo vaak opgehaald en 's avonds wordt het vuilnis niet meer opgehaald. Zo wil men vuilniszakken overdag uit het straatbeeld houden.

Om de inwoners de tijd te geven om zich aan te passen, werd een tolerantieperiode ingevoerd tot 28 februari. “We constateren dat de inwoners hun vuilnis op de juiste dagen buiten zetten, maar het is Net Brussel die de eigen planning niet respecteert”, dat meldt Köksal aan La Dernière Heure en wordt bevestigd aan BRUZZ.

De schepen voor Netheid stelt de wantoestanden aan de kaak. “De Dienst Openbare netheid van Schaarbeek constateerde dat er op 1 maart vuilniszakken bleven staan in 29 straten. Maar ook op 8 maart waren rond 15u de zakken in 42 straten nog niet opgehaald. We contacteerden Net Brussel, maar slechts in een tiental straten was het vuilnis de dag erna verdwenen.”

En het probleem houdt aan. “Woensdag 15 maart is in zo'n 12 straten het vuilnis niet opgehaald. In de Emile Zolalaan bleven 16 zakken staan. ”

Toch zijn er volgens het kabinet ook voordelen verbonden aan de hervorming. “Zo zien we dat er een verbetering is op het vlak van netheid. De straten worden vaker gereinigd.”

Werkdruk te hoog

Sinds de hervorming van de vuilnisophaling heerst er al geruime tijd ongenoegen bij de ophalers. Drie vuilnisophalingen per dag is volgens hen niet haalbaar en ze moeten hun ronde staken alvorens alles afgewerkt is.

Vrijdag 10 maart zaten de vakbonden nog samen met de Brusselse staatssecretaris voor Openbare Netheid en Vuilnisophaling- en verwerking, Fadila Laanan (PS), om oplossingen te zoeken, maar er kwam niets uit de bus. De vakbonden wachten op een tegenvoorstel en besloten om voorlopig niet over te gaan tot stakingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?