Schade aan brasserie Le Falstaff na gevecht tussen hooligans

Jasmijn Post
© BRUZZ - Belga
25/08/2022
Updated: 25/08/2022 16.57u

De dag voor het Europese kwalificatieduel tussen RSC Anderlecht en Young Boys Bern gingen fans van beide clubs met elkaar op de vuist aan brasserie Le Falstaff in de voetgangerszone. De schade was aanzienlijk. Later op de avond zijn 23 hooligans met Zwitserse nationaliteit opgepakt. Ook de Anderlechtsupporters zijn gedeeltelijk geïdentificeerd en krijgen mogelijk nog sancties voor het verstoren van de openbare orde.

Het was vooral Le Falstaff - een brasserie aan de Beurs - en in het bijzonder het terras die de gevolgen ondervonden. Het zou gaan om een groep in het zwart geklede supporters die het hadden gemunt op supporters van de tegenploeg. "Het waren denk ik een stuk of vijftig jonge gespierde kerels met bivakmutsen op," zegt fotograaf Sander de Wilde die getuige was van de gebeurtenis, aan BRUZZ. "Vaders met kinderen renden weg omdat ze dachten dat het een aanslag was."

De confrontatie tussen beide harde kernen vond woensdagavond kort voor 21.00 uur plaats aan restaurant Le Falstaff, aan het Beursplein in Brussel. Een dertigtal personen gingen daar met elkaar op de vuist, waarbij het restaurant zware schade opliep. Toen de politie tussenbeide kwam, gingen de amokmakers er vandoor.

"Het duurde maar een minuut," zegt De Wilde. "Het echt een bliksemaanval. Vervolgens verdwenen ze zo snel als ze waren gekomen. Hier en daar zag ik mensen speciale vechthandschoenen uitdoen. De actie leek meer bedoeld om schrik aan te jagen, dan om echt iemand in elkaar te slaan. Maar toch was ik in shock. Zoveel geweld straalde het uit."

Op bewakingsbeelden is te zien hoe in het zwart geklede hooligans het terras overnemen.

De woordvoerster van de politie Brussel Hoofdstad/Elsene, Ilse Van de keere, bevestigt de feiten aan BRUZZ: "Wij hebben woensdagavond, rond 20.50 uur verschillende oproepen ontvangen voor een incident tussen supportersclubs bij Le Falstaff. De politie was onmiddellijk ter plaatse,” zegt Van de keere.

De Brusselse lokale politie heeft intussen een gerechtelijke taskforce in het leven geroepen om de incidenten aan het Beursplein te onderzoeken en doet daarvoor een oproep aan het publiek. "Onze mensen zijn alle beschikbare camerabeelden uit de omgeving al aan het analyseren, maar vermoedelijk zijn er ook heel wat omstaanders geweest die met hun smartphone beelden hebben gemaakt", klinkt het bij de politie. "We doen nu, onder meer via sociale media, een oproep om ons die beelden te bezorgen. Alle beeldmateriaal van de incidenten met voetbalsupporters in het centrum van Brussel tijdens de avond van 24/8 mag overgemaakt worden via het adres zpz.polbru.rech.labo@police.belgium.eu.

Sint-Gillis

Na afloop van het incident aan brasserie Le Falstaff heeft de groep zich verplaatst naar Sint-Gillis, waar later op de avond 23 supporters bestuurlijk zijn aangehouden. Ze hebben de Zwitserse nationaliteit. De politie bekijkt met Dienst Vreemdelingenzaken of de vechtersbazen kunnen worden uitgezet om de veiligheid tijdens de wedstrijd in het Lottopark in Anderlecht op donderdagavond niet in het gedrang te brengen. De hooligans verbonden aan Anderlecht zijn gedeeltelijk geïdentificeerd en worden gecontacteerd door de politie.

De wedstrijd tussen beide clubs donderdagavond werd al beschouwd als een risicowedstrijd, en er zijn dan ook versterkte maatregelen voorzien om die in goede banen te leiden, aldus nog de politie Brussel Zuid.

"Het is een verlenging van de confrontatie die vorige week begon," zegt woordvoerster van de zone Zuid, Sarah Frederickx. Een week geleden liep het mis in de bar Cuba in het Zwitserse Bern. Een groep van enkele tientallen Anderlecht-fans waren er op het terras iets aan het drinken toen ze plots werden aangevallen door een groep Young Boys-supporters. De actie van woensdagavond was volgens Frederickx een voorbereide confrontatie. "De Zwitsers waren voorzien van boksbeugels en bivakmutsen," zegt ze.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni