Schade aan het gebouw van de Europese Commissie na onlusten van zondag

© BRUZZ
| Schade aan het gebouw van de Europese Commissie.

Het Berlaymontgebouw en de Delhaize in de Aarlenstraat liepen ‘serieuze schade’ op. Dat meldt de politie een dag na de betogingen. Vijfhonderd hooligans kwamen af op de betoging, en gooiden ruiten in. Ook raakten vijf agenten tijdens de confrontatie gewond. Bij de tegenbetoging viel er geen schade te betreuren.

De Marrakesh-betoging begon om 12 uur, en trok naar het Schumanplein, waar meestappende hooligans vernielingen aanrichtten aan het Berlaymont- en Charlemagnegebouw van de Europese Commissie. Ook probeerden de actievoerders de Europese vlag neer te halen, wat ze niet is gelukt.

Tijdens de manifestatie waren er ongeveer 25 personen in het gebouw aanwezig, die binnen bleven tot de protesten over waren. "Geweld en vandalisme hebben geen plek in onze samenleving," reageert woordvoerder Margaritis Schinas van de Europese Commissie. De commissie maakt een inventarisatie van de schade die de actievoerders hebben aangericht. De politie volgt verder op op welke manier die mensen ter verantwoording worden geroepen.

Ook de Delhaize Shop & Go op het Luxemburgplein liep schade op, zegt de woordvoerder van de supermarktketen. De onafhankelijke uitbater zal dinsdag heropenen.

Tijdens de confrontatie raakten ook vijf agenten gewond. Ze moesten tijdelijk naar het ziekenhuis voor verzorging. "Een van hen kreeg een projectiel tegen zijn been en voet, en zal een tijd arbeidsonbekwaam zijn," klinkt het bij de politiezone Brussel Hoofdstad - Elsene.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?