'Schenk ook alcohol op Molenbeeks gemeenteplein'

© Bart Dewaele

De gemeente Molenbeek heeft al jaren plannen om een café te maken op het kale Gemeenteplein. Oppositielid Jef Van Damme (SP.A) wil dat het etablissement er nu zo snel mogelijk komt en dat er niet alleen muntthee, maar ook alcohol geschonken wordt. “Er zijn in deze buurt nauwelijks nog gelegenheden waar liefhebbers van bier of wijn terechtkunnen.”

Het Gemeenteplein van Molenbeek werd ruim twee jaar geleden helemaal opnieuw aangelegd, maar het is er volgens Van Damme nog altijd een dooie boel. Al jaren overweegt het gemeentebestuur om het pand tegenover het gemeentehuis, op de hoek met de Graaf van Vlaanderenstraat, om te vormen tot horecazaak. Het huis is eigendom van de gemeente en staat al geruime tijd leeg. Jef Van Damme wilde onlangs van het schepencollege weten of en wanneer het café er komt.

Hij kreeg als antwoord dat de bouwvergunning ondertussen is aangevraagd, niet alleen voor het hoekpand op nummer 28, maar ook voor de twee aanpalende huizen, de nummers 29 en 30, eveneens eigendom van de gemeente. De tussenmuren zouden beneden weggehaald worden en de benedenverdieping van de drie huizen zouden omgevormd worden tot horecagelegenheid. Pittig detail: op de eerste verdieping van het huis op nummer 30 woont nog altijd de familie Abdeslam.

“Een café zal het plein een flinke boost geven,” zegt Van Damme. Maar hij vindt dat het allemaal veel te traag gaat. “Het plein is al sinds de zomer van 2014 klaar en nu pas wordt die vergunning gevraagd. Er zou in afwachting van de renovatie wel een ‘tijdelijke culturele horecazaak’ komen, maar dat is allemaal nog vaag.”

Van Damme dringt er ook op aan dat in het nieuwe etablissement niet alleen muntthee, maar ook alcohol geserveerd wordt. “Het historische centrum van Molenbeek wordt tegenwoordig gedomineerd door horecazaken waar geen wijn of bier wordt geschonken. Een horecazaak op deze strategische plek moet de diversiteit van Molenbeek weergeven. De gemeente moet, als eigenaar, het commerciële risico nemen om er een café van te maken dat de verschillende soorten publiek bedient.”

Ondertussen reageerde Karim Majoros (Ecolo), schepen van Gemeentelijke Eigendommen, in de krant ‘La Capitale’ al positief op het voorstel.             

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?