Schepen wil tien frietkoten vervangen door uniform model

Brussels schepen van Handel Marion Lemesre (MR) wil een wedstrijd uitschrijven om een nieuwe, uniforme look voor Brusselse frietkoten te bepalen. Er komen ook food trucks bij.

Lemesre wil de huidige tien frietkoten in Brussel-Stad vervangen door nieuwe exemplaren. De soms wat geïmproviseerde bouwsels van vandaag zijn hetzelfde lot beschoren als karakollenkraam Chez Jef et Fils aan Beurs, dat eveneens om esthetische redenen uit het straatbeeld moet verdwijnen.

De nieuwe frietkoten moeten er allemaal hetzelfde uitzien en herkenningspunten worden zoals de rode telefoonhokjes dat zijn in Londen. "We willen een herkenbare architectuur, iets waaraan mensen kunnen zien dat ze in Brussel zijn," zegt Lemesre. 


"C'est un peu du brol"
 "We zullen nog moeten onderhandelen met de huidige uitbaters en vergunningen moeten aanvragen", zegt Lemesre aan BRUZZ, "maar het idee is om dit jaar nog een architectuurwedstrijd uit te schrijven voor een retro of hedendaags ontwerp."  
 
Of het niet spijtig is dat die typisch Brusselse frietkoten moeten verdwijnen? "C'est un peu du brol! Die houten barakken zijn er zonder nadenken gezet en dan met veel bricolage uitgebreid en onderhouden. "  

Food trucks
Lemesre maakt ook bekend dat de Stad het food truck-parcours heeft uitgebreid. Er zijn nu dertig food trucks die afwisselend staan op twintig standplaatsen. Nieuwe locaties zijn onder meer de Akenkaai, het Poelaertplein, de Franklin Rooseveltlaan en de Orbansquare. 

De Stad focust naar eigen zeggen op verse producten en diversiteit. Grote bedrijven, die niet artisanaal te werk gaan, zoals McDonald's mogen geen food truck uitbaten, zegt Lemesre. Ze houdt ook rekening met het aanbod van horecazaken in de buurt. "Ik waak erover dat de ambulante handel een meerwaarde vormt voor het ondernemingsklimaat."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?