Seksisme: Boetes vanaf 1 september

© tvbrussel
Vanaf 1 september kan de Stad Brussel gemeentelijke administratieve sancties (gas) uitdelen aan mannen die vrouwen lastigvallen op straat. Daarvoor is in mei een conventie gesloten met het parket. Niet iedereen gelooft echter in het nut van dergelijke boetes.

Naar aanleiding van de première van de documentaire 'Femme de la rue' van Sofie Peeters kondigde schepen van Toerisme Philippe Close (PS) maatregelen aan tegen mannen die vrouwen beledigen, uitschelden of lastigvallen op straat. De film stelt het machogedrag van heel wat mannen in enkele Brusselse wijken aan de kaak.

"Er bestaat een gevoel van straffeloosheid voor beledigingen aan het adres van vrouwen", zegt de schepen aan de RTBF. "Daarom hebben we met het parket een conventie ondertekend die ons in staat stelt derglijke feiten te bestraffen met administratieve boetes. Vanaf 1 september is die conventie van toepassing."

Herhalen
Documentairemaakster Peeters toonde zich in een panelgesprek na de première niet erg enthousiast over een boetesysteem. "Je kunt toch moeilijk zo'n man meenemen naar het politiebureau en hem vragen nog eens te herhalen wat hij net naar je riep."

Close geeft toe dat het moeilijk is de daders op heterdaad te betrappen. Volgens hem moeten we "opvoeden tot beter samenleven. We voelen aan dat het gaat om mensen die gefrustreerd zijn. Iedereen heeft het recht op zich te kleden zoals hij of zij wil. Wie dat niet wil begrijpen, zal vervolgd worden. Ook al kunnen we niet elke belediging bestraffen, het is belangrijk dat we duidelijk stellen wat de normen zijn."

Statistieken
SP.A-politica Yamila Idrissi zei in het panelgesprek dat vrouwen in elk geval sneller naar de politie moeten stappen. "Ook al heb je dan het gevoel een zeur te zijn: in elk geval wordt je klacht opgenomen in de statistieken. En statistieken kunnen politici niet negeren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?