Seksuele intimidatie tijdens nationale betoging

Een vrouw die betast en vastgehouden wordt, tot haar schouder uit de kom is. Betogers die foto's nemen van een andere deelneemster. Verschillende vrouwenorganisaties kregen meldingen van seksuele intimidatie en seksistisch geweld op de nationale betoging van dinsdag in Brussel. "En zulke dingen gebeuren op elke betoging."

Pauline Legros van Vie Féminine Charleroi-Thuin trok naar de nationale betoging om te protesteren tegen de flexibilisering van de arbeidsduur, schrijft ze. Die zou wie deeltijds werkt zwaar treffen en daarbij zijn heel veel vrouwen. Op de betoging wordt de delegatie van Vie Féminine al snel verbaal en met gefluit aangevallen, schrijft Legros. Een man zou ook gedaan hebben alsof hij masturbeerde, richting de vrouwen.

Femme de la rue
Nog wat verder kwam een vrouw wenend en kwaad steun zoeken bij de dames van Vie Féminine, schrijft Legros. Een man zou zijn hand op het achterwerk van de vrouw gelegd hebben. Toen zij probeerde weg te raken hield hij haar arm zo stevig vast dat haar schouder uit de kom ging. “De maat is echt vol”, schrijft Legros.

De organisatie Vie Féminine steunt de aanklacht van haar lid. “Zulke dingen gebeuren bij elke betoging”, zegt de woordvoerder Jennifer Fileccia aan BRUZZ. “De gebeurtenissen gisteren zijn maar een voorbeeld van het alomtegenwoordige seksisme in de openbare ruimte. Vrouwen kunnen zich er niet goed voelen.” Femme de la rue, maar dan in een wat andere context, zeg maar.

Foto's onder de rok
Gecontacteerd door BRUZZ meldt ook vrouwenvereniging Femma seksueel grensoverschrijdend gedrag tijdens de nationale betoging van gisteren. "Een lid van Femma ging verhoog zijn gaan staan met een lantaarnpaal in de hand. Daarop maakte een man een opmerking als zou ze een paaldanseres zijn. Mannen namen ook foto’s onder de rok van de vrouw." Dat vertelt Tom Bruynooghe van Femma. Ook Femma veroordeelt de gebeurtenissen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?