Sekswerkers betogen zondag voor versoepeling

© PhotoNews
| Prostitutie in betere tijden.

Komende zondag 7 maart zullen sekswerkers en hun belangenverenigingen betogen voor het Brusselse Noordstation. Ze vragen zo duidelijkheid en perspectief op een heropening van de sector.

Afgelopen maandag gingen bij de niet-medische contactberoepen - zoals schoonheidsspecialisten en masseurs - de deuren opnieuw open. Ook de sekswerkers hoopten die dag het werk te mogen hervatten, maar vanuit de politiek kwam geen groen licht.

Sekswerkers bevinden zich tijdens de lockdown nochtans in een bijzonder hachelijke financiële en sociale positie, aangezien ze geen recht hebben op enige uitkering omdat ze geen officieel statuut hebben.

"Hun werk wordt al jarenlang politiek doodgezwegen, en dat weegt nu extra hard op de mensen in de sector. En niet enkel op hen. Een heropening van het sekswerk is net in het belang van de publieke gezondheid", stelt coördinator Daan Bauwens van belangenvereniging Utsopi. "Ook het risico op geweld tegen sekswerkers is op dit moment gigantisch."

Burgemeester van Schaarbeek Cécile Jodogne sprak zich vorig week al uit over de kwestie. Ook voor haar is het belangrijk dat er ten minste duidelijkheid komt, ook omdat de kans op illegale heropening van zaken steeds groter dreigt te worden.

De betoging zou doorgaan op 7 maart om 14 uur aan het Noordstation.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?