Senator vraagt onderzoek naar seksuele geaardheid-app

© Kevin Van den Panhuyzen
| Archiefbeeld Pride 2018.

Senator Stephanie D’Hose (Open Vld) vraagt aan Minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) om een onderzoek te starten naar het Brusselse bedrijf Geneplaza voor hun applicatie ‘122 shades of gray’. Het bedrijft beweert dat die applicatie voorspellingen kan doen over de seksuele geaardheid van een persoon nadat die hun DNA laat onderzoeken. Volgens D’Hose gaat het om “puur consumentenbedrog”.

Wetenschappers zijn al een petitie gestart tegen de applicatie en vragen de verwijdering van de app. Volgens de auteurs van een baanbrekende wetenschappelijke studie – waarop de Geneplaza zich baseert voor hun verkoopspitch – neemt het Brusselse bedrijf een loopje met de waarheid. Binnen de LGBTQ+ gemeenschap trekken verschillende mensen ook de wenkbrauwen op.

Senator D’Hose is niet te spreken over het gedrag van Geneplaza: “Deze applicatie probeert op de rug van een ernstige en genuanceerde studie snel geld te verdienen. Ze scheppen de indruk dat er zoiets bestaat als een homo-gen, wat de studie net tegenspreekt.”

Niet overtuigd

Het bedrijf heeft ondertussen een disclaimer op hun website toegevoegd, maar D’Hose is niet overtuigd. “De minister moet uiteindelijk bepalen of die voldoende is. Maar eerst zeggen dat je geaardheid niet kan voorspellen in een kleine disclaimer en vervolgens het omgekeerde in het groot op de site beweren, dat is niet geloofwaardig”.

Het kabinet van minister Muylle zegt dat ze zullen onderzoeken of er een voldoende grond is om een onderzoek te openen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?