Sensibiliseringsproject zorgsector rond burn-out wordt verlengd

Het sensibiliseringsproject 'Stilvallen geeft veerkracht' rond stress en burn-out in de Brusselse zorgsector wordt gelet op het succes verlengd, waardoor vijf nieuwe zorgteams kunnen instappen. Dat verklaarde VGC-collegelid Bianca Debaets (CD&V) dinsdagnamiddag in de rand van de voorstellingsdag. Het project werd op vraag van Debaets uitgewerkt door hogeschool Odisee.

Dat het sensibiliseringsproject nodig is, blijkt uit het feit dat 5 tot 10 procent van de zorgprofessionals vroeg of laat getroffen wordt door een burn-out. De werkomgeving is volgens Bianca Debaets in het Brussels gewest nog zwaarder door de grootstedenproblematiek, de armoede en de multiculturaliteit. "Wie zorgt er voor de zorgverlener", vroeg ze zich af.

"Daarom is dit proefproject zo belangrijk. We zijn op zoek gegaan naar hoe we reflectie- en stiltemomenten kunnen binnenbrengen in de vaak hectische jobs van welzijns-, zorg- en gezondsheidswerkers", aldus Debaets.

In de toekomst komt er een 'stiltetuin' op het dak van het Abattoir in Kuregem. Daar kunnen mensen met burn-out en depressie op krachten komen door in de moestuin te werken.

De organisaties die meewerkten aan het pilootproject van Odisee komen uit de verschillende zorgsectoren zoals KI Woluwe, een multifunctioneel centrum voor personen met een beperking, het wijkzorgcentrum MediKuregem, het Woonzorgcentrum Sint-Vincentius Eureka in Evere en het kinderdagverblijf Elmer.

Naast de ondersteuning van de zorgteams wordt ook individuele ondersteuning van Brusselse huisartsen opgestart, samen het Huis van Gezondheid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?