Permafungi BRUZZ 1544

The Shift zet duurzame bedrijven op de kaart

Hanne-Lise De Valck
© BRUZZ
02/11/2016

Het Belgische duurzaamheidsnetwerk The Shift groepeert 350 bedrijven, niet-gouvernementele organisaties (ngo’s), academici en overheden rond duurzaamheid. “We moeten afstappen van een samenlevingsmodel waarbij grondstoffen eindigen als afval,” stelt David Leyssens, co-executive officer van The Shift, vanuit de de Hoogstraat in Brussel.

De baseline van The Shift is ‘Connect, commit, change’. Het huidige economische model gaat uit van een lineaire economie, waarbij een product na consumptie bij het afval belandt, maar dit circulaire model gaat uit van de herbruikbaarheid van producten en wil grondstoffen ten volle (her)benutten.

“Wij hebben als organisatie een netwerkfunctie,” legt Leyssens uit. “Die komt bijvoorbeeld tot uiting in de jobswitchdays. Tijdens zo’n dag brengen wij bedrijven en middenveld samen. Een bedrijfsdirecteur ruilt een dag van job met een partnerorganisatie, zoals een ngo, in het licht van onze eerste pijler: connect,” zegt Leyssens. Zo wisselden de directeur van Delhaize en die van Groot Eiland een dag van werkomgeving. Niet toevallig, want supermarktketen Delhaize schenkt voedseloverschotten aan Atelier Groot Eiland, een vereniging voor sociale tewerkstelling, opleiding en werkervaring. Die producten krijgen een tweede leven in hun maatschappelijke restaurants.

The Shift daagt zijn leden uit ambities te hebben rond duurzaamheid, vertaald in de tweede pijler commit. “Wij vragen onze partners zich te engageren voor de ‘Sustainable development goals 2030’.” Die zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen zijn een wereldwijd engagement om tegen 2030 werk te maken van duurzame ontwikkeling. “Ook hebben honderdtwintig van onze leden een open brief ondertekend waarin ze oproepen tot actie tegen de klimaatopwarming. Partners als Bond Beter Leefmilieu, maar ook bedrijven als BPost, KBC en Umicore geven zo een krachtig signaal naar de overheid, die ziet dat het niet langer alleen sociale organisaties zijn die in dit verhaal stappen.”

Samen met jongerenorganisatie Act4Change, meteen ook de derde pijler change, geeft The Shift via het ‘Generation T’-project zichtbaarheid aan jongeren die zich inzetten rond duurzaamheid, en bedrijven en organisaties daarbij uitdagen een duurzaamheidsbeleid op te stellen. En het lijstje met projecten is nog langer: vijftien bedrijven en ngo’s werken rond gezonde voeding op school en leden staan elkaar bij met expertise bij de opstart van proefprojecten. Zodra een project op de rails staat, gaat The Shift na hoe dit project op grotere schaal kan worden gerealiseerd.

Case: Permafungi, oesterzwammen gekweekt op koffiegruis

Een mooi voorbeeld van een organisatie in de schoot van The Shift is PermaFungi. Dat bedrijf maakt gebruik van afval, en meer bepaald koffiegruis, en kweekt daar oesterzwammen op. Dagelijks halen vier productiemedewerkers van PermaFungi per fiets koffiegruis op bij Exki. Het gruis wordt vermengd met zwamvlok. Twee weken later zijn de oesterzwammen klaar voor oogst.

PermaFungi heeft een partnerschap met Cyclo om bakfietsen te gebruiken. Vorig jaar werd maar liefst vijftien ton koffiegruis opgehaald en drie en een halve ton champignons verdeeld bij Brusselse biohandelaars en –markten, goed voor zo’n vierduizend fietskilometers. De productiemedewerkers zijn laaggeschoolde Brusselaars, opgeleid door PermaFungi. De oesterzwammen worden gekweekt in de kelder van Thurn&Taxis, een voorheen onbenutte ruimte.

Om de cirkel rond te maken, verdeelt de organisatie de rijke compost die achterblijft, of ‘champost’ zoals PermaFungi het zelf noemt, aan ‘La Ferme Nos Pilifs’, een ecologische stadsboerderij en beschutte werkplaats. Door die mix van sociale en ecologische componenten bekroonde The Shift het amper twee jaar oude PermaFungi tot winnaar van de ‘Sustainable Partnership Award 2016’.

PermaFungi biedt iedereen de mogelijkheid om in zijn eigen keuken oesterzwammen te kweken, met een witte-oesterzwammenkit. Voor de meer ervaren keukenprinsen bestaat de Fungi-Pop, waarbij eigen koffiegruis wordt gebruikt. Eind november huldigt PermaFungi zijn nieuwe paddenstoelenkwekerij in de kelder van Thurn&Taxis feestelijk in, goed voor duizend vierkante meter aan atelier, kweek- en innovatiecentrum.

Meer info via www.theshift.be en www.permafungi.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni