Kort gesprek

Sihame Haddioui: ‘Onderdrukking tekent lichamen’

Michaël Bellon
© BRUZZ
06/06/2023

| Sihame Haddioui, schepen van Cultuur en Gelijke Kansen voor Ecolo in Schaarbeek maakte als artiviste een performance over de gevolgen van onderdrukking op een lichaam.

Sihame Haddioui (33), schepen van Cultuur en Gelijke Kansen voor Ecolo, diende klacht in tegen Michel De Herde (LB-Défi) wegens grensoverschrijdend gedrag. Als artiviste maakt ze een performance over de gevolgen van onderdrukking op een lichaam.

U bent activiste en artieste, maar ook politiek mandataris in Schaarbeek. Hoe ziet u die combinatie?
Sihame Haddioui: Voor mij is dat één geheel. Ik ben een militante artieste met een politiek mandaat. Mijn artistieke werk stelt de politieke praktijk in vraag. Hoewel ik mijn artistieke werk lang heb moeten pauzeren nadat ik verkozen was, wist ik dat ik ooit werk zou maken over mijn ervaringen in de politiek. Nu heb ik voor het eerst de kans om terug de scène op te gaan. Al moest ik daardoor een aantal weken twee jobs combineren.

Waar gaat’ Exhibit A’ over?
Haddioui: Ik schrijf een boek dat volgend jaar in februari uitkomt en gaat over de waardigheid van het menselijke lichaam, vanuit politiek oogpunt. Meer bepaald de lichamen van vrouwen, arbeiders of niet-witte mensen die getekend zijn door onderdrukking. Deze performance is gebaseerd op een deel van dat essay. Lichamen zijn universeel. Iedereen heeft er één. Het over onderdrukking hebben aan de hand van de gevolgen voor het lichaam maakt het onderwerp concreet.

“Mijn artistieke werk stelt de politieke praktijk in vraag”

Sihame Haddioui, artiviste en schepen van Cultuur en Gelijke Kansen voor Ecolo

1808 Sihame Haddioui 2

In de performance praat ik over mijn eigen lichaam, dat van mijn ouders en broers. Ik heb vanaf mijn zeventiende lang in een fabriek gewerkt, ook ’s nachts, en dat voel ik nog steeds. Dat intieme raakt aan het politieke. Omdat mijn lichaam dat van een arbeider is, gaat het over kapitalisme. Daarnaast is mijn lichaam het voorwerp geweest van seksuele agressie. Ook stel ik de koloniale onderdrukking op niet-witte lichamen in vraag. Het praten over die lichamelijke pijn doe ik als een soort cartograaf, aan de hand van bewijsstukken.

Werkt het vooruitzicht op het proces bevrijdend of vreet het juist energie?
Haddioui: Elke keer wanneer ik de brievenbus open, kan er een brief in zitten die betrekking heeft op de zaak en moet ik moeite doen om die te beantwoorden. Dat is zwaar, maar ik ervaar het niet als een individuele strijd. Het is een politieke, culturele en dus collectieve strijd, en dat geeft me energie.

Weet u al hoe uw toekomst in de Schaarbeekse politiek eruitziet?
Haddioui: Daarover zal ik de komende dagen of weken een belangrijke beslissing moeten nemen. Politiek heeft me al veel bijgebracht. Het is een soort van burgerdienst die iedereen zou moeten ervaren. Maar ik werk in een moeilijke context, en ik mis het artistieke.

Exhibit A, Sihame Haddioui, 10/6, 20.00, De Kriekelaar, www.kaaitheater.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Samenleving, grensoverschrijdend gedrag, Sihame Haddioui, gelijke kansen, Michel De Herde, artivisme

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni