Sint-Agatha-Berchem loopt honderdduizend euro aan taalpremies mis

Jean-Marie Binst
© BRUZZ
11/09/2019

De gemeente Sint-Agatha-Berchem neemt het niet dat de federale overheid de rechtmatige taalpremies niet uitbetaalt en gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank. Dat heeft de gemeenteraad unaniem beslist.

De gemeente Sint-Agatha-Berchem heeft de Belgische Staat in mei gedagvaard voor de Franstalige rechtbank van Eerste Aanleg omdat het taalpremies niet uitbetaald krijgt. Maar die heeft de gemeente Sint-Agatha-Berchem ongelijk gegeven.

De gemeente is zelfs veroordeeld tot het betalen van 12.000 euro aan procedurekosten. De rechtbank is van oordeel dat de premies niet kunnen worden uitbetaald zolang niet precies is geweten hoeveel personeelsleden aanspraak maken op de taalpremie.

Voorwaarden

Een voorwaarde om een taalpremie te krijgen, is dat tweetaligheid effectief deel uitmaakt van de dienstverlening die de statutaire of contractuele ambtenaar verzorgt. Dus politieagenten en loketpersoneel kunnen er wel aanspraak op maken, onderhoudspersoneel en arbeiders bijvoorbeeld niet. Het personeelslid moet ook over een attest van taaltest beschikken, verkregen na het afleggen van een examen bij Selor, het selectiebureau van de overheid.

"Andere gemeenten zijn in de fout gegaan of hebben laattijdig of onvolledige dossiers ingediend. We worden over dezelfde kam geschoren al zij die niet in orde zijn. Berchem is dat wel."

Burgemeester Joël Riguelle (LBR)

Joël Riguelle burgemeester Sint-Agatha-Berchem

Burgemeester Joël Riguelle (LBR) houdt vol dat de gemeente aan al die voorwaarden heeft voldaan. “De gemeente heeft in het voorjaar een overzicht ingediend van alle personeelsleden die in 2018 recht hadden op een taalpremie, zoals die in de wet staat voorgeschreven”, aldus Riguelle. “Onze examens zijn correct verlopen en onze premies voor tweetaligheid zijn eveneens correct.”

100.000 euro minder

Ook voor de jaren 2015, 2016 en 2017 zijn de taalpremies (gedeeltelijk) niet uitbetaald. Riguelle: "We ontvingen 97.000 euro op een tegoed van 194.000 euro, of bijna honderdduizend euro minder dan waar we recht op hebben voor de tweetaligheid van onze agenten.”

Waarom de gemeente de subsidie niet heeft gekregen, is niet duidelijk. Tot 2015 zijn er geen bemerkingen geweest op de lijst van rechthebbende tweetaligen binnen de gemeente. "Plots, en dat voor de jongste vier jaar, volgt de subsidie niet meer," geeft de gemeenteontvanger te kennen. Waarom, blijft op alle niveaus onduidelijk bij de gemeente.

'Berchem is wél in orde'

Dat het uitbetalingsdossier geblokkeerd is, zou mogelijk te wijten zijn aan een algemene stop. "Andere gemeenten zijn in de fout gegaan of hebben laattijdig of onvolledige dossiers ingediend (Elsene was de eerste gemeente die een klacht indiende wegens niet uitbetaling van taalpremies, red.). We worden over dezelfde kam geschoren als zij die niet in orde zijn. Berchem is dat wel."

Nu de uitspraak van de rechtbank geen afdoend antwoord biedt, volgens Berchem, gaat de gemeente in beroep. De woordvoerder van de bevoegde minister voor Binnenlandse Zaken Pieter De Crem wilde geen commentaar geven op een juridisch dossier in lopende zaken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Agatha-Berchem, Samenleving, taalpremie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni