Sint-Hubertuskerk Watermaal-Bosvoorde wordt appartementsgebouw

© BRUZZ

De gemeente Watermaal-Bosvoorde verkoopt de Sint-Hubertuskerk. Een privébedrijf maakt van de kerk appartementen, kantoor- en/of handelsruimten, een religieuze ruimte en mogelijk een uitbreiding van de Sint-Jozefschool.

De Sint-Hubertuskerk dichtbij het station Bosvoorde en het Tournay-Solvaypark staat sinds jaren leeg. Enkel de crypte wordt nog gebruikt voor de eredienst. Al in 2011 stemde het aartsbisdom Mechelen-Brussel principieel in met een ontwijding, op voorwaarde dat er in het nieuwe project een ruimte voor de Kerk zou blijven. De gemeente Watermaal-Bosvoorde verkoopt het gebouw nu aan een projectontwikkelaar voor 1.150.000 euro, of meer als het bedrijf een bepaalde winstmarge overstijgt.

Bed en God

“Er is nog geen volledig plan, want dat maken was te duur voor we zeker waren van de verkoop”, zegt projectontwikkelaar Carlos de Meester aan BRUZZ. Hij kan wel vertellen dat in het kerkgebouw een bovenverdieping komt met appartementen. Op het gelijkvloers zal er kantoorruimte zijn en de Meester biedt plaats voor een uitbreiding van de nabijgelegen Sint-Jozefschool, “voor een refter of een sportzaal bijvoorbeeld”. De school gaf eerder aan ruimte nodig te hebben.

Als Sint-Jozef niet in de kerk trekt, komt er in de plaats handelsruimte. En er blijft zeker plaats voor religie, wel 1000 vierkante meter over de twee verdiepingen. Het nog te creëren bedrijf Bell Tower koopt naast de kerk ook stukjes grond errond en de parking erachter. Die laatste wordt groene ruimte.

Groots

“Er is 8000 vierkante meter bruikbare ruimte. Ook wij hadden niet gedacht dat de kerk zó groot was!”, zegt de Meester. Hij is merkbaar opgetogen over het project. “Ik vind de plek fantastisch, en de zichten die je erop hebt. Elke keer dat ik er nu voorbijkom en de stellingen zie, word ik triest. Ik vind dat zo’n gebouwen nieuw leven verdienen.”

De gemeenteraad van Watermaal-Bosvoorde stemt de verkoop op 20 september. Daarna wordt “het langste en moeilijkste stadium” volgens de Meester het krijgen van een bouwvergunning. De werkzaamhedenstarten ten vroegste binnen twee jaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?