Sint-Joost-aan-Zee-bis in de maak

Het schepencollege van Sint-Joost-ten-Node is bereid om de gemeentelijke basisschool Sint-Joost-aan-Zee fors uit te breiden. De school moest vorige maand 190 leerlingen weigeren. [4 reacties]

Sint-Joost-aan-Zee, enkele jaren geleden nog een echte concentratieschool, maar sinds ze verbouwd werd een school die weer erg in trek is bij Nederlandstaligen, telt nu 325 leerlingen, verdeeld over twintig klassen. "Het is de bedoeling om in een ander gebouw nog eens tien klassen in te richten, voor 170 à 180 leerlingen," zegt Béatrice Meulemans (SP.A), schepen van Nederlandstalig Onderwijs. Waar de school moet komen, staat nog niet vast. Meulemans: "Wellicht in een bestaand pand dat verbouwd wordt."

Het college rekent erop dat de uitbreiding voor minstens tachtig procent gesubsidieerd wordt door de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

De nieuwe vestiging zou volgens Meulemans betekenen dat de huidige kleine wijkafdeling van Sint-Joost-aan-Zee in de Braemtstraat opgeheven wordt. "Dat biedt dan weer de mogelijkheid om de aanpalende gemeentelijke crèche Joost-e-Fien uit te breiden. Dat zou kunnen in het kader van het wijkcontract Liedekerke," zegt Meulemans.

Frédéric Roekens, raadslid voor Groen!, had tijdens de vorige gemeenteraad aangedrongen op een verhoging van de crèchecapaciteit in Sint-Joost, ook al omdat een verblijf in een Nederlandstalige crèche tegenwoordig bijna een must is om een plaats in het Nederlandstalig onderwijs te krijgen.

Meulemans wil overigens niet alleen Joost-e-Fien uitbreiden, ze wil ook een volledig nieuwe crèche in de buurt van het Sint-Joostplein. "Dan zouden we van 32 naar meer dan negentig plaatsen gaan," zegt Meulemans. Het schepencollege heeft hierover echter nog geen definitieve beslissing genomen.

Schaarbeek
Ook in buurgemeente Schaarbeek vordert het project van de nieuwe Nederlandstalige gemeenteschool, maar wel trager dan aanvankelijk gepland. Afgelopen dinsdag keurde het Schaarbeekse schepencollege de bouwvergunningsaanvraag goed. De gemeente wil op een terrein in de Grote Bosstraat zes prefab-klassen neerpoten in afwachting van een nieuwbouw. Schepen van Onderwijs Luc Denys (Groen!) had gehoopt dat de voorlopige school nog dit jaar open zou kunnen gaan, maar het wordt september 2011.

Brussels minister Jean-Luc Vanraes (Open VLD), in de VGC bevoegd voor Onderwijs, werkt ondertussen verder aan zijn inventaris van alle uitbreidingsinitiatieven van de onderwijsnetten. Die inventaris wil hij aan Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) bezorgen. Dinsdagavond ontving Vanraes een groep teleurgestelde ouders die van hem onder meer wilden horen hoe ze tegen september een school moeten vinden voor hun kind. Een andere groep ouders, in de buurt van het Jetse Sint-Pieters­college, lobbyt intussen bij alle partijen voor de absolute voorrang voor Nederlandstaligen in Brussel. Deze groep is, net als Smet, gekant tegen een massale scholenuitbreiding in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?