Sint-Joost: Jongste bevolking, oudste huizen

© Pan European Investment Group
© Pan European Investment Group
Sint-Joost is niet alleen de kleinste, de armste, de jongste en de meest dichtbevolkte gemeente van België, het is ook de gemeente met het oudste gebouwenpark. Bijna drie kwart van de huizen dateert uit de negentiende eeuw. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de FOD Economie.

Maar liefst 73,2 procent van de gebouwen in Sint-Joost is gebouwd voor 1900. Dat is beduidend meer dan in andere Brusselse gemeenten met een relatief oude bebouwing zoals Brussel-Stad (30,7 procent), Schaarbeek (28,4 procent) en Elsene (24,9 procent). De minste gebouwen uit de negentiende eeuw vinden we in Sint-Lambrechts-Woluwe (0,9 procent), Sint-Pieters-Woluwe (1,1 procent) en Ukkel (1,6 procent).

Dat het cijfer voor Sint-Joost zo afwijkt, is voor een deel te verklaren door de ligging van de kleinste gemeente. Mede door haar bescheiden proportie is het namelijk de enige die helemaal binnen het gebied valt dat op het einde van negentiende eeuw verstedelijkt was. Alle andere gemeenten hebben wijken die pas in de twintigste eeuw verstedelijkt zijn zoals Neder-Over-Heembeek in het geval van Brussel of de wijken rond het Meiserplein in Schaarbeek.

Het gemiddelde voor het hele Brussels gewest bedraagt 15,9 procent. Dat is een pak meer dan in Vlaanderen (8,8 procent), maar beduidend minder dan in Wallonië (28,9 procent), dat heel wat gemeenten telt met meer dan 50 procent gebouwen uit de negentiende eeuw.

Het hoofdstedelijk gewest telde in totaal 194.078 gebouwen op 1 januari 2010. Dat is 4,4 procent van het Belgische totaal (4,3 miljoen). Dat lijkt relatief weinig maar die gebouwen zijn wel goed voor 546.116 woongelegenheden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?