Het gemeentebestuur van Sint-Joost probeert een hele reeks panden - vaak bordelen - in de prostitutiewijk op te kopen. Op die manier wil de gemeente de raamprostitutie uit het straatbeeld bannen. Gemeenteraadslid Frederic Roekens (Groen) hekelt de 'improvisatie' van het gemeentebestuur.

In een brief verzoekt het gemeentebestuur bordeeleigenaars in Sint-Joost om hun pand te verkopen. De gemeente is zelf bereid om een aantal panden op te kopen en te gebruiken voor publieke doeleinden of om woongelegenheid, scholen en crèches te creëren. De gemeente heeft al een aantal projecten in de buurt - onder meer een wijkcommissariaat - maar wil de vernieuwing nog opdrijven via de nieuwe aankopen. "We willen de sekswerkers niet verjagen", zegt Pauline Goeminne, woordvoerder van burgemeester Emir Kir (PS). "Onze bedoeling is om raamprostitutie uit het straatbeeld te halen. Prostitutie moet geherdefinieerd worden zodat het een andere plaats krijgt, uit het zicht van de buurtbewoners." Waar de sekswerkers naartoe moeten en hoe prostitutie dan geherdefinieerd zal worden, is momenteel nog niet duidelijk.

‘De brief is niet louter verstuurd naar eigenaars naar gebouwen waar raamprostitutie is maar naar alle gebouwen die in aanmerking komen voor renovatie of voor publieke doelen kunnen dienen’, zegt Goeminne. Over hoe veel panden het gaat, wilt de woordvoerder niet kwijt. We blijven discreet over praktische details om speculatie over de prijs niet te beïnvloeden.

De Ecolo-Groen fractie uit Sint-Joost hekelt het opkopen van panden zonder achterliggende visie. “In theorie zijn we niet tegen het opkopen van panden, moet men moet eerst definiëren waar men met de wijk naartoe wil”, aldus Groen-gemeenteraadslid Frederic Roekens. “Deze improvisatie moet stoppen.”

Nieuwe poging
De woordvoerder geeft toe dat die brief op geen enkele manier een verplichting inhoudt. Het is gewoon een nieuwe poging van het gemeentebestuur om de wijk te doen heropleven en er terug een woonwijk van te maken.

Volgens Goeminne wordt het gemeentebestuur gesteund door verschillende eigenaars van gebouwen in de wijk. Nochtans hadden 22 bordeeleigenaars begin dit jaar nog een klacht ingediend tegen het gemeentebestuur. Ze verweten de gemeente dat die hen probeerde te verjagen zodat speculanten hun huizen konden kopen.

Een eerdere beslissing van de gemeente om de bordelen 's nachts en op zondag te sluiten stuitte op verzet en werd uiteindelijk zelfs door de Raad van State geschorst. Nadien keerde de gemeente terug naar het reglement van 2011, met als nieuwigheid dat bordelen moeten sluiten als er in de buurt een markt of rommelmarkt plaatsvindt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni