Sint-Lambrechts-Woluwe verplicht harde vuilnisbakken

© BRUZZ
26/12/2023

Om te vermijden dat dieren of de wind met het afval aan de haal gaan, verplicht Sint-Lambrechts-Woluwe vanaf volgend jaar het gebruik van harde vuilnisbakken voor organisch en huishoudelijk afval. In de wijk Marcel Thiry gaat de maatregel in januari al in.

Sint-Lambrechts-Woluwe is de eerste gemeente die de verplichting instelt voor zowel de witte als oranje zakken. Die moeten voortaan respectievelijk in een zwarte bak van 80 liter of een oranje bak van 30 liter terechtkomen. Beide zijn gratis te verkrijgen bij de gemeente.

De bepaling gaat in op 1 januari 2024 voor de inwoners van de wijk Marcel Thiry waarna het in februari de beurt is aan de wijk Sterrebeelden. Maand na maand volgen ook De Broqueville, Georges Henri, Tomberg – Paul Hymans en Kapelleveld – UCL. Belangrijk is dat de vuilnisbakken tegen de voorkant van het huis moeten worden geplaatst bij het buitenzetten en om onderscheid te kunnen maken, vraagt de gemeente ook om een label aan te brengen met de straatnaam en het huisnummer.

Om de naleving van de nieuwe maatregel te verzekeren wil Sint-Lambrechts-Woluwe fors optreden met administratieve boetes die kunnen oplopen tot wel 350 euro. Schepen van Openbare Ruimte Philippe Jaquemyns (Défi) verzekert wel dat uitzonderingen mogelijk zijn voor mensen die te klein wonen om een harde vuilnisbak te plaatsen of fysiek niet in staat zijn om deze te verplaatsen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni