| Sint-Mauritius en Sint-Nikolaas: elk zijn troon.

Sint-Mauritius als alternatief voor Zwarte Piet in AfricaMuseum

EDB
© Belga - BRUZZ
01/12/2019

Sinterklaas kreeg dit weekend hulp uit onverwachte hoek tijdens zijn bezoek aan het AfricaMuseum in Tervuren. Niet Zwarte Piet, maar wel Sint-Mauritius stond Sinterklaas bij tijdens het uitdelen van de cadeautjes en het vertellen van verhalen.

En daarbij werd hij erg enthousiast onthaald door in totaal zo’n 300 kinderen en hun familieleden, meldt Tine Geunis, educatief medewerker van het AfricaMuseum.

Sint-Mauritius was een zwarte Egyptenaar die als lid van het Romeinse legioen weigerde om medechristenen te doden en hiervoor zelf terechtgesteld werd. "In het verhaal dat aan de kinderen verteld werd, ontmoet Sinterklaas op zijn weg door Europa Sint-Mauritius en besluiten ze samen veel goeds te gaan doen voor kinderen", vertelt Geunis.

Boze, blanke tovenaar

Het AfricaMuseum werkte voor deze alternatieve sinterklaasviering samen met de Brusselse vereniging Belgik Mojaïk dat met dit project "de sinterklaastraditie wilde dekoloniseren en er een antiracistisch instrument van maken, dat respect voor diversiteit, sociale cohesie, gelijke kansen en goed samenleven bevordert."

“Tradities kunnen altijd veranderen: ook het sinterklaasverhaal is niet zo oud als mensen denken,” laat de vereniging weten aan De Standaard. “Vóór de negentiende eeuw werd de sint vergezeld door een boze blanke tovenaar die kinderen straft. Pas daarna werd dat in België en Nederland een zwarte knecht.”

"Beide sinten werken samen, zonder knecht."

Brusselse vereniging Belgik Mojaïk

“In het AfricaMuseum werkten beide sinten samen, zonder knecht,” klinkt het nog. “Sint-Mauritius is niet onderdanig, maar een gelijke partner. Hij is er ook niet alleen voor de zwarte kinderen: net als Sinterklaas ziet Sint-Mauritius alle kinderen even graag.”

Voor museumdirecteur Guido Gryseels is het aanbieden van dit alternatief voor Zwarte Piet "deel van de educatieve taak van het museum". "De traditionele Pietfiguur draagt immers een zeer racistisch element in zich, waardoor tal van kinderen met een zwarte huidskleur op school als een Zwarte Piet gepest worden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, zwarte piet, AfricaMuseum, Sint-Mauritius, Sinterklaas, Guido Gryseels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni