Slachtoffer homofobe moord krijgt muurschildering

mars_jarfi.jpg
© Vincent De Wolf
| Hassan Jarfi, de vader van Ihsane, nam het woord tijdens de eerste mars in 2014. Ook deze keer zal hij de aanwezigen komen toespreken.

Elk jaar op 17 mei, de internationale dag tegen de homo- en transfobie, verzamelen mensen op een mars om het leven en dood van Ihsane Jarfi te herdenken. De 32-jarige man werd in 2012 vermoord omdat hij homo was. Dit jaar, vier jaar na de eerste mars, krijgt Jarfi ook een permanente herdenkingsplek in Brussel.

Tijdens de mars onthullen de manifestanten en Jarfis vader Hassan, die een culturele stichting in zijn zoons naam startte, een metershoog portret van Ihsane. De muurschildering, op de hoek van de Sint-Krisoffelstraat en de Rijkeklarenstraat, is van de hand van kunstenares Anthea Missy, die onder andere heeft gewerkt met de Franse aids-activisten van Act Up.

Ihsane Jarfi Muurschildering
© Rainbow House, Anthea Missy
| Het portret is volgens het Rainbow House een permanente herinnering aan de dood en het leven van Ihsane Jarfi.

"We wilden een permanente herdenkingsplek in het hartje van Brussel," zegt Camille Pier van Rainbowhouse, de Brusselse holebi-oganisatie die de mars dit jaar organiseert.

De Mars

Op 17 mei verzamelen verschillende holebi-verenigingen en hun sympathisanten rond 17 uur op het Muntplein. Op een podium voor het Muntpunt zullen muzikanten en dichters met poëzie de mars en Ihsane zelf herdenken. Daarna bestijgt ook Hassan Jarfi zelf het podium, waarna de mars door het centrum van Brussel kan beginnen.

Door de vele werkzaamheden in het centrum, wordt de route nog berekend in samenwerking met de politie. Maar zeker is dat de mars langs de Sint-Kristoffelstraat zal passeren.

De mars moet na een uur terug aankomen op het Muntplein, waar zangers en dichters in het Frans, Nederlands, Arabisch en Berbertalen zullen zingen en voordragen. "Dat is ook echt de bedoeling van de Ihsane Jarfi-dag: via muziek en poëzie verschillende culturen samenbrengen," zegt Pier.

Scholenproject

Het Rainbowhouse heeft van de gelegenheid gebruikgemaakt om samen met de stichting Ihsane Jarfi een groots opgezet scholenprogramma op poten te zetten. "We willen niet alleen dat jongeren zich bewust zijn van homo- en transfobie, maar ook dat ze naar de mars komen," klinkt het.

Meer dan 20 Brusselse middelbare scholen, hogescholen en universiteiten hebben al ingetekend. In de loop van april en mei zullen holebi's en transpersonen komen getuigen over hun ervaringen met homo- en transfobie.

In enkele scholen zal ook de vader van Ihsane zelf komen spreken, een uitdrukkelijke wens van zowel de man zelf als van de organiserende organisatie. "Hij straalt autoriteit uit en is zeer goed geplaatst om zijn eigen boodschap van liefde en tolerantie te komen uitleggen," klinkt het bij Rainbowhouse, dat overdonderd was door het enthousiasme van de scholen.

Het programma zit zo vol dat het evenement nog kan verdergezet worden na 17 mei.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?