Slachtoffers covid-19 en zorgpersoneel krijgen eerbetoon op 21 juli

© TADA

Op 21 juli, de nationale feestdag, zullen de slachtoffers van de covid-19-epidemie in ons land en het zorgpersoneel een eerbetoon krijgen. Dat heeft premier Sophie Wilmès gezegd na afloop van de Nationale Veiligheidsraad.

Omdat beslist is dat massa-evenementen nog tot 1 september niet kunnen doorgaan, kan ook de nationale feestdag niet in zijn traditionele formaat plaatsvinden. Andere jaren komen meer dan 300.000 mensen in het centrum van Brussel samen voor onder meer Feest in het Park, het militaire en civiele defilé en het vuurwerk. Er wordt dit jaar in alternatieven voorzien.

"In een jaar waarin onze burgers blijk hebben gegeven van grote solidariteit en verantwoordelijkheidszin in de strijd tegen covid-19, is het van essentieel belang dat de nationale feestdag kan worden gevierd", verduidelijkt minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem in een mededeling. Hij benadrukt dat het concept van de festiviteiten "uitzonderlijk en enkel voor het jaar 2020" aangepast wordt.

Geen vuurwerk

"De festiviteiten zullen niet enkel hulde brengen aan al wie het covid-19-virus heeft bestreden en het land in staat heeft gesteld te blijven functioneren in een periode van progressieve lockdown en exit, maar ook de veerkracht van ons land en zijn bevolking in de verf zetten", zegt De Crem. Het Te Deum zal plaatsvinden, maar in aanwezigheid van een beperkt aantal personen, in overeenstemming met de exitmaatregelen zoals die op 21 juli van kracht zullen zijn.

Het Feest in het Park en het vuurwerk worden afgelast. Ook het defilé wordt afgelast, althans in zijn traditionele vorm. Op het Paleizenplein wordt een alternatieve plechtigheid georganiseerd.

"Dat er geen Feest in het Park komt en dat er ook geen vuurwerk zal zijn, zal ons niet verhinderen die dag te vieren in Brussel en op andere plaatsen in het land", zei premier Wilmès. "Er zullen verschillende artistieke voorstellingen plaatsvinden die rechtstreeks op de televisie zullen worden uitgezonden." Het precieze draaiboek voor 21 juli wordt nog opgesteld. Het alternatieve concept voor het defilé wordt uitgewerkt door een operationele werkgroep die geleid wordt door minister De Crem en de FOD Binnenlandse Zaken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?