michel
© google

Slachtoffers en nabestaanden 22/3 ontmoeten premier Michel

© BRUZZ
13/02/2017

Deze namiddag vindt in Brussel een ontmoeting plaats tussen premier Charles Michel (MR) en een delegatie van slachtoffers en nabestaanden van de aanslagen in Brussel. Die laatste vragen Michel om een duidelijk statuut en een toereikende vergoeding voor hun lotgenoten. “We stellen niet alleen eisen voor onszelf, maar willen ook een systeem opbouwen voor de toekomst.”

Waar en wanneer de ontmoeting precies plaatsvindt wordt uit respect voor de slachtoffers en nabestaanden geheim gehouden. “Maar ik kan wel zeggen dat onze eis aan premier Michel tweevoudig is,” vertelt Philippe Vansteenkiste van V-Europe, de slachtoffervereniging voor de aanslagen van 22/3. Hij en vier à vijf andere gedelegeerden ontmoeten deze namiddag de premier.

“Zowel slachtoffers als nabestaanden zijn straks vertegenwoordigd,” aldus Vansteenkiste. “We schreeuwen al langer om enkele steunmaatregelen. Het is een goed teken dat premier Michel nu persoonlijk ons verhaal wil horen en in dialoog wil gaan, dan kunnen we iets constructiefs opbouwen voor de toekomst.”

Statuut en vergoeding
Het gesprek werd beloofd aan de leden van V-Europe in de parlementaire onderzoekscommissie rond de aanslagen. De leden vragen allereerst een duidelijk statuut voor slachtoffers en nabestaanden van aanslagen in het algemeen. “Want dat is er op de dag van vandaag nog niet, en we zien en weten hoe moeilijk het is voor die mensen om een plaats te vinden in de maatschappij nadat ze zoiets vreselijks hebben meegemaakt.”

Ten tweede vraagt de organisatie, die ondertussen al zo’n honderd vaste leden telt, om toereikende financiële steun voor slachtoffers en hun verwanten. “In april 2016, vlak na 22/3, is er speciaal voor onze doelgroep een nieuwe wet geschreven rond vergoedingen,” vervolgt Vansteenkiste. “We zien dat die vandaag nog steeds niet wordt toegepast. Men hanteert nu een wet uit de jaren ’90. En ondertussen kunnen overlevenden van de aanslagen hun rekeningen gewoon niet meer betalen.”

Vansteenkistes zus Fabienne kwam om in de aanslag op Brussels Airport. Hij wijst op de zware financiële problemen waar slachtoffers en nabestaanden vaak in terecht komen. “Die zaken via de verzekering regelen is zeer moeilijk,” besluit hij. “De media en de politiek willen het beeld ophouden dat we goed worden geholpen, maar dat is niet zo. Hopelijk kunnen we vandaag iets positiefs opbouwen voor de toekomst.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni