Armoede

Slechts derde geschrapte uitkeringstrekkers vraagt leefloon aan

© brusselnieuws.be
21/05/2015

Slechts 29 procent van de Brusselaars die in de afgelopen maanden hun inschakelingsuitkering verloren hebben, hebben bij het OCMW een aanvraag ingediend voor een uitkering. De OCMW's vragen dat de beloofde federale compensaties voor de steun aan die groep er snel komen.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (VSGB).

Ongeveer 3.300 Brusselaars zijn begin dit jaar hun inschakelingsuitkering verloren. Dat is de vroegere wachtuitkering. De regering-Di Rupo beperkte het recht erop tot drie jaar.

Van die groep hebben 977 mensen een aanvraag voor een leefloon ingediend bij het OCMW, meldt de VSGB. 736 daarvan zijn goedgekeurd. Dat aantal is ongeveer even groot als het aantal leefloners in de gemeente Jette, zegt de VSGB.

Het zijn vooral de grote OCMW’s die nieuwe aanvragen hebben binnengekregen, zoals Anderlecht, Brussel-Stad, Etterbeek, Vorst, Molenbeek, Sint-Joost en Schaarbeek. Het gaat net zoals in het geval van de inschakelingsuitkeringen voornamelijk om vrouwen tussen 25 en 44.

Volgens de gegevens van het OCMW komt 11,5 procent van de geschrapte uitkeringstrekkers vanwege arbeidshandicaps niet in aanmerking voor de gewone arbeidsmarkt.

'Meer middelen nodig'
Het is opvallend dat slechts 29 procent van de Brusselaars die hun inschakelingsuitkering verloren hebben, een aanvraag voor een leefloon hebben ingediend. De OCMW’s hebben daar geen verklaring voor.

Ze vragen daarom een analyse van het parcours van de overige 71 procent door de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, en blijven eventuele nieuwe leefloonaanvragen in de komende maanden bijhouden.

De OCMW's en de Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Gewest (VSGB) eisen dat de beloofde compensaties van de federale overheid en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor de nieuwe leefloners er snel komt.

Bovendien eisen de verenigingen extra middelen van het gewest voor de overdracht van de begeleiding inzake socioprofessionele inschakeling naar het lokale niveau. "Het is niet langer Actiris die deze mensen zal volgen, maar de OCMW's", klinkt het. Daarbij verwijzen ze naar de "bijkomende 10 miljoen euro voor het beleid inzake artikel 60" die Laurette Onckelinckx vermeld had bij de onderhandelingen voor het Brusselse regeerakkoord. In het kader van artikel 60 van de OCMW-wet kunnen mensen die steun genieten zoals een leefloon, voor 12 of 24 maanden aan het werk gezet worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni