Sloop- en bouwproject: aanpassen of wijken

De overlegcommissie van de gemeente Elsene geeft een ongunstig advies voor het bouwproject in de Kerckxstraat. Daar zou een appartementsgebouw met achttien woningen komen.

De projectontwikkelaar had een stuk grond uitgekozen op de helling tussen de Kerckx- en de Werystraat. De buurtbewoners protesteerden: ze wilden niet dat Kerckxstraat nummer 50, een oud huis in cottage-stijl, afgebroken werd. Ook stelden ze zich vragen over de veiligheid.

Op de helling een gebouw neerzetten zou de waterhuishouding van de wijk grondig overhoop halen (de helling eindigt in de Graystraat, waar de Maalbeek loopt), en het gebouw zou niet passen in de wijk van socia­le woningen en herenhuizen. Tot slot: op de helling staan enkele waardevolle bomen. De gemeente volgt nu die logica. Verschillende commissies en milieuorganisaties hadden dat ook al gedaan. De eigenaar mag wel bouwen, maar moet zijn plannen drastisch wijzigen.

Nu wil de buurt via het wijkcontract Scepter van het talud een parkje maken, in de plaats van een groenstrook even verderop langs de spoorlijn. "Aan de overkant in de Graystraat is er op de andere dalwand al een groene verbinding. We zouden dit aan deze zijde ook kunnen maken. We hopen dat de gemeente het idee in overweging neemt," klinkt het. Twee maanden geleden verklaarde de projectontwikkelaar dat hij een parkje zou zien zitten als de overheid het hem mogelijk zou maken. Voorlopig blijft het bouwgrond.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?