Sluiting Lipton-fabriek: Merendeel ontslagen werknemers wil erkend bekwaamheidsbewijs

© Google Maps

Van de 126 werknemers die hun job verliezen door de sluiting van de Lipton-fabriek in Vorst op 31 december hebben er al 106 belangstelling getoond om hun competenties te laten erkennen. Deze maatregel van het Brussels gewest zorgt ervoor dat de ontslagen werknemers een erkend bekwaamheidsbewijs bekomen.

De Lipton-fabriek in Vorst is in handen van multinational Unilever, maar die besliste om de Europese theeproductie op een site te bundelen in het Poolse Katowice. Zo kwamen 126 Belgische werknemers op straat te staan aan het eind van het jaar.

Na lange onderhandelingen werd er met de vakbonden er een sociaal plan goedgekeurd waarin rekening gehouden wordt met de anciënniteit van de werknemers en ieder van hen een premie krijgt bovenop de wettelijk voorziene vergoedingen.

Sinds begin november lopen er ook contacten tussen Lipton en het Consortium voor de erkenning van competenties. Liefst 106 werknemers hebben interesse getoond om een erkend bekwaamheidsbewijs te bekomen. In de komende weken worden proeven georganiseerd worden voor het beroep van machinist productielijn voedingsindustrie, vorkheftruckchauffeur en magazijnier.

"De erkenning van competenties is een voorbeeld van wat het gewest kan ondernemen om de werknemers zo goed mogelijk bij te staan tijdens hun omscholing na een collectief ontslag. Het is een doeltreffende maatregel die ervoor zorgt dat mensen zonder diploma een officieel getuigschrift voor hun competenties kunnen bekomen, dat bovendien erkend wordt door de overheden", stelt Brussels minister van Werk en Beroepsopleiding Bernard Clerfayt (DéFI).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?