Snelheidsbeperking voor wielertoeristen

© brusselnieuws.be
16/08/2012
Wielertoeristen mogen op jaagpaden niet sneller rijden dan 30 kilometer per uur. Dat feit is weinig bekend, en daarom begint het agentschap dat instaat voor de Vlaamse waterwegen een infocampagne.

Brusselse wielertoeristen die wel eens gebruik maken van de jaagpaden ten noorden en zuiden van de stad, wees gewaarschuwd. Een wet uit 1935 stipuleert namelijk dat er op zo'n pad niet sneller mag gereden worden dan 30 kilometer per uur.

Een beetje wielertoerist haalt al snel 40 kilometer per uur, wat tot incidenten kan leiden met voetgangers en andere fietsers op de jaagpaden. Zo werd er op de Scheldedijk eerder deze week een 81-jarige man aangereden door een fietser.

Controle op de beperking ligt moeilijk, want daarvoor is alleen de lokale politie bevoegd. Het agentschap plant daarom extra fietssluizen, die de fietsers dwingen te vertragen.

De Vlaamse Wielrijdersbond wil zijn leden voortaan aanraden op zonnige weekends geen gebruik te maken van de jaagpaden. De bond vindt 30 kilometer per uur wel aan de trage kant en wijst erop dat jaagpaden voor wielertoeristen een veel veiliger alternatief zijn dan de openbare weg.

Eerder namen al verschillende gemeenten in de Vlaamse Ardennen en de stad Dendermonde maatregelen tegen wielertoeristen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie