Snelheidsovertredingen: Debaets wil gewestelijke boetecentrale

Twee op de drie automobilisten rijden te snel in de Leopold-II-tunnel. Dat blijkt althans uit de testfase van de trajectcontrole. 'Ik wil die snelheidsbeperking nu ook laten naleven', zegt staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V). De bijkomende administratieve last die dit voor de politie met zich meebrengt, wil ze verlichten door op gewestelijk niveau een centraal verwerkingscentrum te creëren.

De resultaten van de testfase van de eerste Brusselse trajectcontrole liegen er niet om. Maar liefst twee derde rijdt te snel. “Ik wil de snelheidsduivels eruit halen”, zegt Bianca Debaets, "zij brengen zichzelf en anderen in gevaar. Daarom wil ik de snelheidsbeperking laten controleren en de verkeersveiligheid verhogen.”

Binnen een paar weken wil Debaets daarom overgaan tot een protocol tussen de verschillende spelers. “Wij kunnen wel vaststellen wat de snelheden zijn, maar voor de beboeting moet goed worden samengewerkt met politie en parket."

En daar wringt het schoentje. De twee politiezones waar de tunnel doorloopt, Brussel Hoofdstad-Elsene en West, hebben nu al een te zware administratieve last, onder meer door de verhoogde terreurdreiging.

Centraal verwerkingscentrum
“Maar de verkeersveiligheid in Brussel móét omhoog”, zegt Debaets. “We moeten blijven werken om het aantal slachtoffers in het verkeer drastisch te doen dalen, en daarom is deze maatregel noodzakelijk.”

Debaets wil ook, zoals in het Vlaams en Waals Gewest, een centraal verwerkingscentrum creëren voor het Brusselse gewest. “Dat zou de administratieve last voor de politiezones kunnen wegnemen. Dat zijn we nu aan het onderzoeken, maar ik ben die piste zeker genegen.”

Op een concrete deadline wil Debaets zich niet vastpinnen. Ook over wie die centrale moet bemannen, politieagenten of niet, wil ze niks kwijt. “Het is nog veel te vroeg om daar iets over te zeggen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?