© Deliveroo door Jon Verhoeft

Bij koeriersbedrijf Deliveroo is voor het eerst overleg opgestart over het sociaal statuut van de koeriers. Dat zegt Steven Steyaert, secretaris bij de socialistische transportvakbond BTB.

Bij Deliveroo is een sociaal conflict aan de gang over het precieze statuut van de koeriers. Deliveroo wil dat de koeriers tegen het einde van januari het statuut van zelfstandige aannemen. Daarom zette de koerierdienst de samenwerking met de coöperatie Smart stop eind oktober. Via die coöperatie waren de koeriers in loondienst en hadden ze een betere sociale bescherming en een verzekering.

Vanaf 31 januari 2018 zijn alle koeriers gedwongen als zelfstandige te werken, waardoor ze een loon per levering zullen krijgen, in plaats van een uurloon. Een collectief van ongeveer 200 koeriers - gesteund door de vakbonden - wil echter dat de koeriers via de coöperatie kunnen blijven werken. Het collectief kondigde aan elke zaterdagavond tot het einde van de maand het werk te willen neerleggen tegen de plannen van Deliveroo.

Maar vrijdag is - voor het eerst - sociaal overleg bij het bedrijf opgestart. "Er was een gesprek met de directie. Er is afgesproken om het sociaal overleg op te starten. Ook de directie wil een oplossing voor het statuut. Een eerste overleg vindt plaats over veertien dagen," aldus Steyaert.

De acties gaan wel door. Die vinden zaterdag plaats in Brussel, luik, Mechelen, Antwerpen, Gent en Amsterdam. In Vlaanderen wordt de actie gesteund door het ABVV. "Het zal in Vlaanderen om sensibiliseringsacties gaan," preciseert de BTB-secretaris.

De directie van Deliveroo laat vrijdagnamiddag weten dat in de eerste week van januari al meer dan duizend mensen gesolliciteerd hebben bij het bedrijf om als zelfstandige of zelfstandige student samen te werken met Deliveroo.

Volgens Deliveroo wordt ondertussen meer dan de helft van de bestellingen van Deliveroo in België door zelfstandigen geleverd. "Dat heeft als voordeel dat ze kunnen werken waar en wanneer ze dat willen", luidt het. Volgens Deliveroo verdienen de zelfstandige koeriers ruim 18 euro bruto per uur, "wat gemiddeld 6 euro bruto meer is dan onder contract met Smart". Onder Smart genoten de koeriers evenwel een betere sociale bescherming en arbeidsongevallenverzekering.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni