Sociale wijk Florair wordt 'voorbeeld van energiezuinigheid'

Tweehonderd sociale woningen van de wijk Florair worden energiezuinig dankzij subsidies van de federale overheid.

De federale overheid investeert via Beliris 5,4 miljoen euro in de Florairwijk, een sociale wijk met vier hoge woontorens. Daar leven ongeveer duizend mensen in. Zo'n tweehonderd appartementen in twee van de vier torens (Florair 2 en 3) worden opgeknapt met federaal geld. De andere twee torens, goed voor nog eens 250 appartementen, worden later ook gerenoveerd, maar dan met gewestelijke middelen.

Het geld zal vooral gebruikt worden om de verouderde appartementen, die van de jaren 1960 dateren, te isoleren. "De ramen hebben nog enkel glas en de gevels zijn nauwelijks geïsoleerd," vertelt Hannes De Geest van de Jetse Haard. "De wind waait door ramen en deuren en het regent binnen, waardoor er schimmels en vochtproblemen ontstaan. De huurders betalen zich blauw aan verwarming, zeker in de winter: meer dan honderd euro aan energiekosten per maand, dat is onaanvaardbaar, zeker als je weet dat zij een beperkt inkomen hebben. De Florairwijk wordt niet voor niets 'de chauffage van heel Jette' genoemd. Ik ben heel blij voor de huurders dat er nu een oplossing komt. Na de renovatie zullen deze woontorens een voorbeeld van energiebesparing zijn."

Het renovatieproject gaat in december 2013 van start en loopt tot juni 2015. Het Brussels Gewest zal de werf coördineren. Zelf beschikt de Jetse Haard over onvoldoende middelen om de woningen te renoveren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?