‘Soedanese identificatiemissie uitgevoerd door geheime dienst’

© Ivan Put

Het Soedanese identificatieteam dat sinds vorige week migranten in en rond het Maximiliaanpark identificeert, bestaat volledig uit geheim agenten. Dat heeft een voormalig medewerker van de Soedanese geheime dienst NISS gezegd aan Het Laatste Nieuws.

De ex-medewerker, die zelf vorig jaar asiel kreeg in ons land, heeft de vijf leden van het team kunnen identificeren. “Drie van hen zijn geheime agenten uit Soedan, de andere twee werken hier in België op de ambassade, maar zijn zelf ook lid van de NISS, net als de ambassadeur zelf,” zegt hij.

Volgens de man is de missie van de NISS slecht nieuws voor de migranten. “Het zijn precies dat soort mensen voor wie velen van ons de vlucht namen. Wie terugkeert naar Soedan, zal door die geheime agenten als criminelen of spionnen bestempeld worden. Zodra ze terugkeren, wacht hen de martelkamer,” aldus de voormalig medewerker.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) ziet geen reden om de identificatiemissie te stoppen. “De migranten die vrezen dat ze gevaar lopen, kunnen op elk moment hier asiel aanvragen,” laat zijn woordvoerster weten.

Ook minister van Buitenlandse Zaken Dider Reynders (MR) heeft geen probleem met de missie. "Soedan is inderdaad geen veilig land," zegt hij in een interview op Radio 1. "Maar er bestaan procedures, zoals de mogelijkheid om asiel aan te vragen met veel mogelijkheden voor betwistingen."

Eerder werd de missie uit Soedan al bekritiseerd door Midden-Oosten-kenner Koert Debeuf (Tahrir Institute for Middle East Policy) en verschillende hulporganisaties. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?