Sophie De Schaepdrijver krijgt VUB-leerstoel

© Archeonet Vlaanderen

Historica en specialiste Eerste Wereldoorlog Sophie De Schaepdrijver bekleedt dit jaar de Emile Verhaerenleerstoel aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Dat laat de universiteit vandaag weten.

De 55-jarige historica studeerde zelf nog geschiedenis aan de VUB en is momenteel hoogleraar aan de Pennsylvania State University. Op voorstel van professor geschiedenis Guy Vanthemsche werd De Schaepdrijver gevraagd de leerstoel in te nemen.

De invulling van de Emile Verhaeren Leerstoel bestaat uit een inaugurale rede en een seminarie voor de studenten. Haar inaugurale lezing houdt De Schaepdrijver op 6 oktober. Ze zal dieper ingaan op de pessimistische blik van de Belgische literatuur tijdens de Groote Oorlog.

Emile Verhaeren was een bekend dichter en een van de markantste figuren van de vooroorlogse Europese cultuur. In 2016 wordt zijn honderdste sterfdag gevierd. Verhaerens sociale engagement en zijn geloof in kunst en wetenschap waren belangrijke redenen om de leerstoel naar hem te vernoemen.

De leerstoel is deze keer een onderdeel van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte en moet de interdisciplinariteit binnen de humane wetenschappen bevorderen. Om de twee jaren wordt beurtelings een titularis aangeduid door de faculteit Letteren en Wijsbegeerte, de faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen en de faculteit Economische, Sociale en Politieke Wetenschappen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?