Speelplein huligt Verzetsheldin in Sint-Lambrechts-Woluwe

Op 23 april werd een herdenkingsplaat ingehuldigd aan de ingang van het speelplein in de Prekelindelaan. Met dit gebaar wordt hulde gebracht aan Alice Itterbeek, die in Sint-Lambrechts woonde en er in 1990 begraven werd op het gemeentelijk Ereperk.

Alice Itterbeek maakte deel uit van het ontsnappingsnetwerk Komeet en van de Cel 22 van het geheime leger. Zij gaf onderdak aan neergehaalde Amerikaanse, Britse en Canadese piloten. In 1944 werd ze opgepakt en kwam in het concentratiekamp Ravensbrück terecht. Zij maakte nog, net voor de totale ineenstorting van het Derde Rijk, de beruchte dodenmarsen mee. Deze grote dame werd onderscheiden met het Britse Medal of Courage en het Amerikaanse Medal of Freedom, bovenop diverse Belgische eretekens en onderscheidingen van Joodse organisaties. Maar iedereen die haar gekend heeft, vindt het Woluwse initiatief een zeer passend gebaar: een plaats voor en met kinderen die haar naam vereeuwigt.

De beslissing kadert in een totaalproject dat door de vorige burgemeester Georges Désir (FDF) werd opgezet. Naar verluidt zou deze politicus geoordeeld hebben dat het weinig zin had om nog herdenkingen voor Albert I te organiseren "omdat daar toch niemand meer op af komt". Inwoners van de gemeente die zich bijzonder ingezet hebben, onder meer tijdens de oorlogsjaren, verdienen nu de voorkeur. Vorige maand bezochten enkele Woluwse scholen het Fort van Breendonck en volgende maand gaan er verscheidene activiteiten door: een tentoonstelling over het verzet, een filmvoorstelling over deportatie en twee plechtigheden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?