Nederlandstalige magistraten ontvluchten het Brussels gerecht. Ze vrezen de effecten van de hervorming van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde: te weinig personeel, moeilijke samenwerking en uren pendelen tussen de verschillende locaties. "De beste mensen verlaten het zinkende schip."

"Een miskleun", zo vatten Nederlandstalige Brusselse magistraten het akkoord over de hervorming van Brussel-Halle-Vilvoorde samen in De Standaard. De praktische uitwerking ervan dreigt een pak problemen met zich mee te brengen.

"Het akkoord over de hervorming bewijst dat de beleidsmakers de werking van het gerecht totaal niet kennen", klinkt het bij het parket. "De onderzoeksrechters blijven in Brussel, terwijl het Nederlandstalig parket naar de Rand verhuist. Ik kan nu al garanderen dat het niet meer zal lukken om criminelen binnen de 24 uur voor een onderzoeksrechter te leiden, waardoor ze worden vrijgelaten. Met verplaatsingen voor zittingen zullen we ook veel tijd verliezen."

Parket Halle-Vilvoorde is onaantrekkelijk
Er is ook nog geen beslissing over de locatie van het parket Halle-Vilvoorde. Asse, Halle en Vilvoorde zijn opties.

"Veel mensen zijn bang om verplicht te worden overgeplaatst", zegt Gaby Van Den Bossche, de voorzitter van de Brusselse arbeidsrechtbank. "Normaal gezien zou het nieuwe parket moeten worden ingevuld met vrijwilligers, maar weinigen zien het zitten om daar te gaan werken. De werkomstandigheden zullen moeilijker zijn dan nu omdat veel geroutineerd personeel uitwijkt."

"Niemand weet waar hij aan toe zal zijn", aldus nog Van Den Bossche. "Vooral de jongere magistraten maken zich zorgen over hun toekomst. Er zullen niet genoeg vrijwilligers zijn voor de functies die in het parket Halle-Vilvoorde zullen ontstaan omdat het zeer onaantrekkelijk lijkt om daar te gaan werken. Het gevolg is dat die plaatsen zullen worden ingevuld op basis van anciënniteit. Veel jonge mensen kiezen daarom liever nu voor zekerheid en probereen elders een functie te krijgen."

In de file naar de onderzoeksrechter
Enkel het parket wordt effectief gesplitst. De rechtbanken blijven in Brussel maar worden ontdubbeld: er komen aparte Nederlandstalige en Franstalige rechtbanken die autoriteit hebben over heel Brussel-Halle-Vilvoorde. Ook onderzoeksrechters blijven in Brussel. De magistraten die straks voor het parket van Halle-Vilvoorde gaan werken vrezen dan ook veel tijd te verliezen in de file op weg naar de onderzoeksrechter.

Ander onderwerp van discussie is de taalverdeelsleutel (80 procent Franstalig/20 procent Nederlandstalig) die niet in overeenstemming is met de realiteit. Een werklastmeting moet hier soelaas bieden.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) is zich bewust van de onzekerheid die de hervorming meebrengt. "Maar wij voeren alleen uit wat de partijvoorzitters in hun vergaderingen over de staatshervorming beslissen", zegt haar woordvoerster. "Telkens wanneer we daaruit informatie krijgen, spelen we die door aan de magistratuur."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni