18 oktober 2018: staking Aviapartner op de luchthaven van Zaventem

| Staking Aviapartner op de luchthaven van Zaventem. (archiefbeeld)

Directie Aviapartner 'compleet verbijsterd' over spontane stakingsactie

© Belga
18/02/2023
Updated: 18/02/2023 13.36u

De directie bij bagageafhandelaar Aviapartner viel uit de lucht toen ze vernam dat een deel van het personeel op Brussels Airport een spontane staking is gestart. "Het argument van de te hoge werkdruk dat de vakbond inroept is tijdens de kalmste periode van het jaar nonsens. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat het te maken heeft met de start van de vakantie," zegt topman Philip De Coninck.

Bij bagageafhandelaar Aviapartner is zaterdag omstreeks 6.30 uur een spontane staking uitgebroken. Dat bevestigt Nathalie Pierard, woordvoerster van Brussels Airport. Ruim 40 procent van alle vluchten op Zaventem wordt door Aviapartner afgehandeld. "Niet al die vluchten zijn getroffen, want verschillende vliegtuigen zijn wel kunnen vertrekken," zegt De Coninck.

De getroffen vluchten vertrekken met vertragingen van 15 minuten tot anderhalf uur. Verschillende vluchten zijn ook al zonder bagage vertrokken, zegt Pierard. In zo'n geval wordt de bagage opgeslagen op de luchthaven en later naar de vakantiebestemming gebracht.

"Er zijn vandaag geen abnormale omstandigheden, zoals die in de luchtvaart natuurlijk wel kunnen opduiken", aldus De Coninck. "De planning was perfect normaal, maar het is in onze sector natuurlijk wel zo dat we ons soms moeten reppen - we staan niet aan een lopende band. We zijn trouwens tijdens de winter blijven aanwerven."

Onderhandelingen

Vorige woensdag was er al een ondernemingsraad, en ook daar kwam de werkdruk aan bod. Op een voor maandag geplande syndicale delegatie stond de werkdruk evenmin op de agenda die de directie vrijdag toegestuurd kreeg.

Voor volgende week woensdag stond daarover nieuw overleg gepland, en daarbij zou het onder andere gaan over premies en de samenstelling van de ploegen. "Rond 10 uur spreek ik de vakbonden, en ik zal hen ons voorstel dan al uit de doeken doen", klinkt het. "Waarom konden ze niet gewoon tot woensdag wachten?"

Om die redenen oppert De Coninck het vermoeden dat het hier gaat om het "systematisch gijzelen van honderden reizigers bij de start van de vakantie, iets wat we enkel in België zien.

Impact beperkt

Aviapartner handelt de vluchten af van onder meer Tui, KLM, TAP, Iberia en British Airways. Brussels Airlines werkt samen met Alyzia, de andere bagageafhandelaar op Zaventem, en is dus niet getroffen. De impact van de spontane staking die is uitgebroken bij Aviapartner valt vooralsnog mee, omdat Tui Fly zelf een licentie heeft om bagage af te handelen.

"We hebben uiteraard minder manschappen dan Aviapartner om dat te doen, dus vandaar dat er wel vertragingen mogelijk zijn", onderstreept woordvoerder Piet Demeyere. "Aangezien het om een spontane actie ging, konden we ons echter niet voorbereiden en is de eerste vlucht naar Malaga vertrokken zonder bagage. Maar we hebben later vandaag nog vluchten naar die bestemming, en de bagage kan dan mee."

Hoe lang de staking nog duurt, is onduidelijk. Zaterdag is het begin van de krokusvakantie, maar woordvoerster Pierard merkt op dat vooral vrijdag en zondag drukke dagen zijn. Er zijn zaterdag 48.000 passagiers op de luchthaven, van wie 26.000 vertrekkende - zondag zijn dat er in totaal 60.000.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni