Staatsveiligheid waarschuwt voor gevaar geradicaliseerde gevangenen

JP
© BRUZZ
13/11/2016

De Staatsveiligheid maakt zich zorgen over de opvolging van geradicaliseerde gevangenen. "Een aantal gevangenen radicaliseren in de gevangenis, en blijven mogelijk gevaarlijk wanneer ze vrijkomen," zegt topman Jaak Raes.

Er zitten in onze cellen 150 veroordeelde terroristen. Maar het aantal gedetineerden dat een potentieel risico vormt, is groter. Hoe groot is niet duidelijk, maar het hoofd van de Staatsveiligheid vreest het moment waarop die mensen vrijkomen. "Ik waarschuw voor dit moment. Naast die strijders die terugkomen en een mogelijke dreiging zijn voor ons land, zijn er ook nog een aantal die radicaliseren in de gevangenis en mogelijks gevaarlijk zijn en blijven wanneer ze vrijkomen", zegt Jaak Raes aan het reportagemagazine Pano.

Eerder waarschuwde de Staatsveiligheid al dat er nog steeds honderden jihadstrijders in de gaten moeten worden gehouden. Het gaat dan om teruggekeerde Syriëstrijders, eenzaten en buitenlandse terreurverdachten die rondzwerven in Europa.

Doortastende aanpak
Bonte, kamerlid voor sp.a, dringt al langer aan op een doortastende aanpak van de zogenaamde tikkende tijdbommen. "De aanslagen in Parijs, Zaventem en Brussel hebben aangetoond dat er zware dreiging uitgaat van mensen die radicaliseerden in gevangenissen."

De burgemeester ziet drie belangrijke pijnpunten die moeten worden aangepakt. "Ten eerste kan je radicalisering in de gevangenissen onmogelijk aanpakken zonder werk te maken van de overbevolking in de gevangenissen en de erbarmelijke leefomstandigheden van de gevangenen. Mensen die samenhokken in een eenpersoonscel en hun behoefte moeten doen in een emmer, kan je onmogelijk eigenwaarde en respect bijbrengen", zegt Bonte.

Ook moet justitie volgens Bonte veel sneller informatie over de geradicaliseerde gevangene aan de lokale overheden bezorgen. "De lokale overheden moeten zich samen met de omgeving kunnen voorbereiden op de dag dat de gevangene vrijkomt. Ook tijdens de periode van detentie moeten hulpverleners van het lokale niveau en van de gevangenis al werk maken van het herstellen van relaties met de samenleving", benadrukt de sp.a'er.

Volgens Bonte moeten de verschillende niveaus beter met elkaar samenwerken. "Het is vandaag totaal onduidelijk wie waarvoor in staat in het deradicaliseringsbeleid in gevangenissen. De imams en moreel consulenten zijn een federale bevoegdheid, het forensisch welzijnswerk is een bevoegdheid van de regio's, de justitiehuizen worden geregionaliseerd met als gevolg dat Franstalige justitiehuizen in Brussel vandaag zelfs geen gevangenen met alternatieve straffen meer opvolgen."

Actieplan
In 2015 lanceerde de Federale Overheidsdienst Justitie het Actieplan Radicalisering in Gevangenissen. Dat plan bestaat uit tien actiepunten, waaronder het verbeteren van de leefomstandigheden in gevangenissen. Ook staat in het plan dat overheden beter met elkaar zullen communiceren en informatie uit willen wisselen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni