Stad Brussel: 'Buste voor Mayeur was nooit aan de orde'

© PS/Stad Brussel

“De discussie rond de buste voor Mayeur is een non-evenement. Hij heeft er zelf nooit om gevraagd en er is ook nooit sprake van geweest binnen het College.” Dat zegt schepen van Erfgoed Geoffroy Coomans de Brachène. De kwestie is volgens hem opgeblazen in de media, “maar we hadden dat verhaal sneller de kop moeten indrukken.”

De hetze rond een eventuele buste voor ex-burgemeester Yvan Mayeur vond ook zijn weg naar de gemeenteraad van de Stad Brussel maandagavond. Liefst 15.000 inwoners hadden een petitie getekend tegen het idee dat Mayeur een buste zou krijgen in het Stadhuis, zoals de traditie dat voorschrijft. Verschillende gemeenteraadsleden wilden dan ook weten of het College daadwerkelijk van plan was om een buste te construeren voor Yvan Mayeur.

“Om heel duidelijk te zijn: daar is nooit sprake van geweest. Mayeur heeft er nooit om gevraagd, het College heeft het nooit op tafel gelegd en er zijn geen gesprekken over geweest. Het is een non-evenement waar een draai aan werd gegeven in de pers”, antwoordde schepen van Erfgoed Coomans de Brachène.

'Onhandig'
Nochtans was het de Brachène zelf die oorspronkelijk had gesteld dat de traditie van de bustes ook voor Mayeur zou gelden en dat de ex-burgemeester recht had op een buste, net zoals alle andere burgemeesters. “Ik heb gezegd aan een Franstalige journalist die de galerij in het Stadhuis kwam bezoeken dat Mayeur a priori recht zou hebben op een buste. Dat was inderdaad onhandig van mij, maar ik had niet verwacht dat het verhaal zo’n wending zou nemen. We hadden dit verhaal vroeger moeten de kop indrukken”, aldus de Brachène.

Voorlopig is een buste voor Mayeur dus niet aan de orde, maar gezien de traditie blijft het de vraag of Mayeur op een langere termijn geen plaats krijgt in de galerij in het Stadhuis.

Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook