Vandaag werd op de Anspachlaan 1 een nieuw onthaalkantoor voor nieuwkomers ingehuldigd: BAPA-BXL. Het is al het tweede onthaalkantoor aan Franstalige zijde, waar men sinds kort ook volop op inburgering inzet.

Nieuwkomers die meer dan drie maanden en minder dan drie jaar in het Gewest verblijven, kunnen zich bij het kantoor aanmelden voor een traject. Dat lijkt goed op het traject aan Nederlandstalige zijde met een intake, een vorming over de rechten en plichten van de burgers - in de taal van de nieuwkomer of in een taal die hij begrijpt - en gratis lessen Frans, die de nieuwkomer naargelang zijn niveau en zijn behoeften kan volgen.

"Het traject is niet verplicht, maar daar wordt aan gewerkt", zegt Jo De Witte, woordvoerder van minister-president Rudi Vervoort, die via de Franstalige Gemeenschapscommissie de middelen ter beschikking stelt. Geschat wordt dat elk jaar 2000 nieuwkomers zich op vrijwillige basis zullen aanmelden.

Eerder dit jaar al opende VIA de deuren, een onthaalkantoor in de Kesselstraat in Schaarbeek, ook goed voor 2000 trajecten. In tegenstelling tot BAPA-BXL, dat onder leiding staat van de Stad Brussel, wordt VIA aangestuurd door de gemeentes Molenbeek en Schaarbeek. De COCOF kon het immers niet eens worden over één overkoepelend inburgeringsagentschap, waarop de gemeenten hun eigen bureaus oprichtten.

Naast BAPA-BXL en VIA, kan de nieuwkomer ook nog kiezen voor het Agentschap Integratie en Inburgering, waarmee hij in het Nederlandstalige circuit stapt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie