Stad Brussel stopt met sterilisatie duiven

© brusselnieuws.be
22/07/2011
De stad Brussel doet niet langer een beroep op een Franse firma voor de sterilisatie van duiven. De beslissing van schepen van Hygiëne Christian Ceux (CDH) komt er na een campagne van dierenrechtenorganisatie Gaia, gruwelijke beelden incluis.

De beelden van de sterilisatie werden uitgezonden door het RTL-TVI-programma Images à l'appui en zorgden voor heel wat beroering. Uit het Gaia-filmpje, nog te bekijken op Youtube, moet blijken hoe de duiven onverdoofd worden gesteriliseerd.

De Brusselse schepen van Hygiëne Christian Ceux stuurde daarop een dierenarts en de directeur van de cel hygiëne/desinfectie naar de zetel van de firma SACPA in het Franse Genevilliers, die de sterilisaties uitvoert voor rekening van de Stad Brussel. Uit hun onderzoek blijkt volgens de schepen dat de duiven "wel degelijk verdoofd worden, met ketamine, dat ook gebruikt wordt voor katachtigen. Ook de doeltreffendheid van de verdoving werd getest en correct bevonden."

De schepen ziet echter ook problemen. "Na een juridische analyse blijven er evenwel onduidelijkheden wat betreft de wettelijkheid van de hele operatie en het transport van de duiven van België naar Frankrijk," aldus Ceux."Daarom heb ik ook uit voorzorg besloten om het contract tussen de Stad Brussel en het bedrijf SACPA niet te verlengen".

Het is voorlopig echter niet duidelijk of het contract onmiddellijk wordt stopgezet of aan het einde van de looptijd ervan. En dus is het ook niet duidelijk of de sterilisatie van de duiven al dan niet onmiddellijk stopt. Schepen Ceux was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

Alternatieven
De schepen zet zes mogelijke alternatieven voor sterilisatie op een rijtje: euthanasie, een verbod op het voederen van duiven, een informatiecampagne van de bevolking, de installatie van duiventillen, het inzetten van valken en occasionele euthanasie om afzonderlijke en belangrijke problemen op te lossen. Meteen voegt hij eraan toe dat de eerste vijf alternatieven niet doeltreffend of praktisch moeilijk haalbaar zijn. Hij laat zijn diensten nu een werkbaar alternatief uitwerken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni