Bancontact cash in cash out geldautomaat geld afhalen mister cash geld afhalen bank regen paraplu

| Een Brusselse geldautomaat.

Al sinds januari 2020 zijn er geen geldautomaten meer in Neder-Over-Heembeek. Bewoners eisen een oplossing van de Stad Brussel. Die erkent het probleem en wil 70 nieuwe geldautomaten op haar grondgebied.

Voor veel bewoners van Neder-Over-Heembeek is het echt een probleem dat er geen bankautomaten zijn in hun gemeente. Zo ook voor Patrick Bongo Tuasukama. Dat kaartte hij afgelopen maandag aan in de gemeenteraad van Stad Brussel.

“Ouderen kunnen niet altijd banktransacties via een smartphone doen. Dit vergroot de digitale kloof,” legt hij uit. Als de bewoners toch geld willen afhalen, moeten ze naar de Wandstraat in Laken. Ook dat is voor veel ouderen onhaalbaar.

Minstens één automaat per wijk

Volgens Brussels schepen van Economische Zaken Fabian Maingain (Défi) is zijn kabinet al sinds 2019 bezig met het dossier. “Het bleek dat alle banken die werden gesproken niet bereid waren om nog te investeren in een nieuwe automaat. Ons enige alternatief was dus wachten op Batopin (het samenwerkingsverband dat de vier Belgische grootbanken hebben opgezet voor de uitrol van neutrale bankautomaten). We zijn in gesprek gegaan met Batopin. Het plan is om een automaat te installeren in elke wijk en elke commerciële kern van de stad.”

Het Batopin-plan zou volgens Maingain minstens één geldautomaat per wijk voorstellen, inclusief Neder-Over-Heembeek. In totaal zouden er 70 automaten geïnstalleerd worden. Voor Neder-Over-Heembeek is nog geen specifieke locatie vastgelegd, maar Maingain verzekert dat er een automaat komt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni