Stad naar Raad van State tegen sloopplannen Odisee

De Stad Brussel gaat officieel in beroep bij de Raad van State tegen de afbraak van het 19de-eeuwse pand op de kruising van de Zandstraat en de Broekstraat. Op die plek wil hogeschool Odisee namelijk een nieuwe stadscampus bouwen. "Die sloopvergunning is totaal van de pot gerukt," aldus schepen voor Stedenbouw en Patrimonium Geoffroy Coomans de Brachène (MR).

Ondanks fel protest van de Stad Brussel en actiegroep ARAU, kreeg hogeschool Odisee twee weken geleden toch de toestemming van het Gewest om het 19de-eeuwse gebouw op de kruising van de Zandstraat en de Broekstraat te slopen. Het wil er een nieuwe stadscampus optrekken met onder meer 78 studentenkamers, een turnzaal en een grote aula.

‘Sloopvergunning is van de pot gerukt’
Alles leek in kannen en kruiken, maar nu beslist de Stad Brussel alsnog in beroep te gaan bij de Raad van State om de afbraak van het gebouw in extremis tegen te houden. “Die sloopvergunning is totaal van de pot gerukt,” zo zegt schepen voor Stedenbouw en Patrimonium Coomans de Brachène.

“Het gebouw dateert uit de 19de-eeuw en weerspiegelt de rijke architecturale en patrimoniale geschiedenis van deze wijk. Zo is de voorgevel een toonbeeld van de art-decostijl. Midden de jaren 1990 werd het gebouw bovendien volledig gerenoveerd, waardoor het vandaag in perfecte staat is.”

Ook Arau kondigde al aan tegen de vergunning in beroep te zullen gaan.

Meiboomplanting
Coomans de Brachène begrijpt de koppige houding van Odisee niet. “Wij hebben de school een mooi alternatief geboden met een pand iets verderop in de straat. De eigenaar daarvan was bereid zijn eigendom af te staan, maar daar ging Odisee tot onze grote spijt niet op in.”

Naast de architecturale meerwaarde, heeft het pand ook nog een andere speciale functie. “De gevels van het gebouw vormen het decor waar ieder jaar de meiboomplanting doorgaat. Het zou zonde zijn moest deze wijk dit bijzondere evenement verliezen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?