Stad pompt 88 miljoen in woningen

© A2M
De Grondregie van de Stad Brussel geeft dit jaar bijna 88 miljoen euro uit. Het leeuwendeel van dat bedrag gaat naar de bouw van nieuwe woningen. Tegen 2018 wil de Grondregie nog eens 850 nieuwe woningen bouwen. Dat blijkt uit de begroting die maandag is voorgesteld door schepen van Huisvesting Mohamed Ouriaghli (PS).

Van de bijna 88 miljoen euro aan investeringen is meer dan 62 miljoen voor de bouw van nieuwe woningen. De rest gaat onder meer naar de renovatie van bestaande woningen en de aankoop van gronden.

Dit jaar worden ook de laatste woningen van het 'Plan 1.000 woningen' opgeleverd. 285 nieuwe woongelegenheden zullen te huur aangeboden worden. Daar komen nog eens 124 woningen van het OCMW bovenop.

Het einde van dat plan betekent echter niet het einde van de inspanningen qua openbare huisvesting. In de loop van dit jaar zal een nieuw plan voor de periode tot 2018 opgestart worden. Dat moet nog eens 850 woningen opleveren.

De Grondregie beheert de eigendommen van de Stad Brussel en koopt voornamelijk verlaten gebouwen of gebouwen en terreinen binnen de perimeter van wijkcontracten. In Haren en Neder-Over-Heembeek zal de Grondregie ook enkele gronden bedoeld voor nieuwe eengezinswoningen verkopen. In Haren ziet de Grondregie nog mogelijkheden voor nieuwe verkavelingen.

"Sinds enkele jaren teistert de huisvestingscrisis onze hoofdstad en de demografische boom versterkt het risico voor spanningen op de markt", zegt Ourighali. "Het is daarom belangrijk dat de openbare overheden een ambitieus woningbeleid voeren, met een maximaal aantal openbare woningen die niet onderworpen zijn aan speculaties en waarvan de huurprijzen bewust gematigd zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?