Stad stopt minstens 727.000 euro in stadion

Buitenaanzicht heizelstadion Buitenaanzicht heizelstadion

Stad en Gewest mogen dan zeggen dat er geen euro overheidsgeld naar het stadion zal gaan, de Stad plant wel al 727.000 euro in voor studies, advocaten en projectmanagement.

De gemeenteraad van de Stad Brussel stemde maandagavond in met begrotingswijzigingen die verband houden met het nationaal stadion: 200.000 euro voor studies over de inplanting van het complex, 335.000 euro voor advocatenkosten en nog eens 92.000 euro voor een projectmanager die bij de vzw Prosport het dossier moet opvolgen. De laatste 100.000 euro gaat naar een studie voor grondvervuiling.

De drie posten samen zijn goed voor 727.000 euro. De kosten voor de bouw van het stadion worden op ruim 300 miljoen euro geschat.

De wijzigingen zijn niet naar de zin van het FDF. “Men had ons gezegd dat de constructie van het stadion geen euro zou kosten aan de belastingbetaler”, zegt Fabian Maingain in Le Soir. “Maar dat klopt niet. Bovendien zal dit zich nog eens herhalen als het over de aanleg van de weginfrastructuur gaat.”

Bij Groen hekelt men dan weer het gebrek aan transparantie dat gepaard gaat met het project. "Zo wordt de projectmanager aangesteld bij een vzw die geen enkele ervaring heeft met grote projecten", zegt fractieleider Bart Dhondt. "Het College neemt hier een loopje met de aanwervingsprocedures van de Stad en de projectmanager zal buiten elk reglementair kader werken. Dit draagt bij tot een zweem van achterkamertjes politiek waarin het dossier nu hangt."

'Stadion is geen vliegende schotel'
Schepen van Sport Alain Courtois (MR) stelt dat de Stad enkel beloofde om geen geld in de bouw van het eigenlijke stadion te stoppen. “Voor de infrastructuur en de studies zullen we een deel van de kosten moeten dragen. Het stadion is geen vliegende schotel in the middle of nowhere. Het maakt deel uit van het herbestemmingsproject Neo en vraagt dus ook mobiliteitsinvesteringen.”

Een en ander heeft ook te maken met de tijdsdruk die het EK van 2020 met zich meebrengt, legt Courtois uit. De timing zou in het gedrang komen mocht de Stad niet zelf al bodemmonsters genomen hebben, nog voor het consortium werd aangeduid dat het stadion zal bouwen.

Een deel van de kosten die verband houden met de kandidatuur voor Euro 2020 zal ook terug gefactureerd worden aan de gelijknamige vzw, die bestaat uit de voetbalbond, het Gewest en de Stad.

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?