Stad zoekt plek voor prostitutiezone naar Antwerps model

GDC
© brusselnieuws.be
24/06/2014

De Stad Brussel is op zoek naar een geschikte plaats om te starten met een prostitutiezone naar Antwerps model, om de overlast van straatprostitutie aan banden te leggen. Dat vernam onze redactie.

Dat blijkt na een overlegvergadering tussen het stadsbestuur en de bewoners en prostituees van de Alhambrawijk.

De bewoners van de wijk klagen al jaren over overlast door prostituees en hun klanten. In maart trad er een nieuw plan in werking waarbij de prostituees maar in enkele zones in de buurt mogen tippelen.

Maar op termijn wil burgemeester Yvan Mayeur (PS) een Villa Tinto op Brussels grondgebied. Ook Antwerpen koos eerder voor die aanpak, waarbij enkel raamprostitutie gedoogd wordt, en dat in slechts een paar straten. Villa Tinto telt er een vijftigtal vitrines. Zo’n plek zou ook voor de vrouwen een veiliger alternatief zijn; in Antwerpen is er bijvoorbeeld een politie-antenne in het gebouw aanwezig.

“We hebben de opdracht gegeven uit te kijken naar een gebouw of een stuk straat waar de prostituees veilig zouden kunnen werken”, zegt Carl Theunis, woordvoerder van Mayeur.

“Als er een goed alternatief is, dan zou straatprostitutie op zich verboden kunnen worden (in de buurgemeenten van Brussel-Stad is dat al verboden,red.). Ook de prostituees die werken aan de Louizalaan of het Ter Kamerenbos zouden daar welkom zijn, al zijn er in die wijken minder klachten.”

Al denkt hij dat niet alle meisjes zomaar op de uitnodiging tot verhuis zullen ingaan. "Over het algemeen is er een reden waarom ze straatprostitutie gekozen hebben boven raamprostitutie. Ze zullen dus niet allemaal zo gemakkelijk overstappen.”

GAS-boetes
Ondertussen wordt er gewerkt aan de bijsturing van het oorspronkelijke plan voor de Alhambrawijk. Jan Leerman van het buurtcomité vraagt dat er onder andere ingegrepen wordt tegen café Jimmy, dat dienst doet als prostitutiecafé na de sluiting van Tropicana. Ze vragen ook dat het pleintje rond de frituur aan de Antwerpsepoort uit de gedoogzone wordt gehaald.

Volgens Theunis was er de laatste weken minder politie in de wijk, onder andere door de G8 en de komst van Barack Obama, waarbij veel manschappen nodig waren. “De komende weken zal de aanwezigheid weer verbeteren”, zegt hij. Sinds het begin van het plan werden er 64 GAS-boetes uitgeschreven aan prostituees en klanten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni