Stadsarchief treedt digitale tijdperk binnen

© tvbrussel
11/01/2011
Het Archief van de Stad Brussel heeft een deel van zijn collectie gedigitaliseerd. Brusselaars die willen grasduinen door hun familiegeschiedenis, moeten dus niet langer kilometers microfilm doorworstelen. Heel wat oude documenten zijn nu zelfs beschikbaar op het internet.

Voortaan zijn we maar een muisklik verwijderd van het rijke stadsarchief. Vier miljoen pagina's Brusselse geschiedenis zijn digitaal vereeuwigd. Het gaat vooral om genealogische bronnen - documenten die gebruikt worden voor stamboomonderzoek.

"Wanneer die registers uit de zestiende, zeventiende of achttiende eeuw telkens naar de leeszaal zouden gebracht worden, zouden zijn natuurlijk heel snel stukgaan," zegt Lucie Verachten, historica bij het Algemeen Rijksarchief. "Daarom zijn die in het verleden ook al gemicrofilmd. De digitale kopie is een nieuwe stap die veel gemakkelijker is en heel wat voordelen biedt voor de lezer."

Ook het oudste parochieregister van ons land is nu digitaal beschikbaar. Het dateert uit 1482 en bevat de huwelijken en verlovingen in de Brusselse Sint-Michiels en Sint-Goedeleparochie.

De digitalisering van het archief dient een dubbel doel. De documenten worden niet alleen beter bewaard, geïnteresseerden kunnen ze ook gemakkelijker raadplegen. "Wij bewaren hier 25 kilometer archief," zegt Jean Houssiau, historicus bij het Stadsarchief. "Daar is nu slechts een klein deel van gedigitaliseerd." De digitalisering begon in 2004.

Muis en klavier zijn uiteraard gebruiksvriendelijk maar missen misschien de nostalgische charme is van het oude papier. "Maar de originele documenten worden niet vernietigd," aldus nog Houssiau. Wie wil kan dus ook nog altijd de papieren versie opvragen.

De zogenaamde Gulden Boeken, waarin buitenlandse gasten van de burgemeester iets schrijven, en de Almanakken van de handel en de industrie, zeg maar de gouden gids van die tijd, zijn te raadplegen op het internet (zie link hiernaast). Voor de andere documenten moet u nog altijd naar het Stadsarchief in de Huidevettersstraat.

----------------

Stadsarchief
Huidevettersstraat 65
1000 Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni